Китай вперше запустив ракету-носій з морської платформи

05 ЧЕРВНЯ 2019 16:59

Китайська аерокосмічна науково-технічна корпорація (CASC) запустила ракету-носій «Чанчжен-11» з морської платформи в Жовтому морі, повідомляє Reuters.

В майбутньому CASC планує проводити запуски біля узбережжя країн, розташованих в районі екватора, що дозволить збільшити корисне навантаження ракети.

Традиційно ракети-носії запускаються з наземних космодромів. Однак в історії космонавтики було кілька проектів, в яких ракети стартували з моря. Такий підхід технологічно більш складний, але має серйозні переваги завдяки можливості запуску з екватора. Головне з них - це збільшення маси корисного навантаження. Це відбувається завдяки тому, що лінійна швидкість обертання Землі значно вище на екваторі, ніж в ближчих до полюсів регіонах. Крім того, якщо супутнику необхідно вийти на орбіту з нульовим нахилом, при запуску з далеких від екватора регіонів ракета або розгінний блок будуть витрачати частину енергії на зміну способу. Нарешті, у такого підходу є і практична вигода - мобільна платформа дозволяє вибирати для запуску місце, далеке від населених пунктів і судноплавних районів.

Китай, який в минулому році став лідером за кількістю космічних запусків, теж вирішив використовувати концепцію морського старту.

Розроблений CASC космодром є морською напів-зануреною платформою довжиною 110 метрів і шириною майже 80 метрів.

Практично в центрі платформи встановлений стартовий комплекс, на якому в порту закріплюють ракету. У проекті використовується твердопаливна чотирьох-ступінчата ракета «Чанчжен-11», здатна виводити на низьку навколоземну орбіту вантаж масою до 700 кілограмів. Представники CASC заявили, що в майбутньому платформа може бути адаптована і для ракет з рідинними ракетними двигунами.

Перший запуск з платформи стався 5 червня 2019 року в Жовтому морі (Відео).

Під час запуску з платформи використовується мінометний старт, при якому ракета спочатку піднімається в повітря завдяки тиску в пусковій установці, і лише потім, перебуваючи в повітрі, включає власний двигун. Перший запуск «Чанчжен-11» з морської платформи пройшов успішно і вона вивела на орбіту сім супутників.

Технології, 05.06.2019 16:59