Китай запустив місяцехід для першої посадки на зворотний бік Місяця

08 ГРУДНЯ 2018 11:21

Китайське національне космічне управління запустило посадкову платформу з місяцеходом «Чан'е-4», яка повинна стати першим апаратом, який здійснив м'яку посадку на зворотний бік Місяця, повідомляє NASASpaceFlight.

Очікується, що посадка місії відбудеться на початку січня в районі південного полюса Місяця.

Місячну програму Китаю можна розділити на три етапи. Спочатку Китай запустив в 2007 і 2010 роках до Місяця два супутники, які вивчали її поверхню і дозволили підготуватися до наступних етапів - майбутнім посадкам на неї.

Перший, і поки єдиний, який сів на Місяць китайський апарат «Чан'е-3» був запущений в 2013 році, а «Чан'е-4» був побудований в якості його дублера, який технічно аналогічний основному апарату. Апарати цього проекту складаються з посадочної платформи і закріпленого на ній місяцеходу. Після посадки місяцехід виїжджає з платформи і обидві частини місії починають свої наукові програми. Маса обох місій становить 1,2 тони, з яких на місяцехід припадає 140 кілограмів.

Головна відмінність «Чан'е-4» від попередника полягає в місці посадки - ця місія повинна стати першою в історії м'якою посадкою на зворотний бік Місяця.

Це дозволить зібрати вченим дані про не вивчені раніше області супутника Землі, а також дозволить провести якісні радіоастрономічні дослідження завдяки тому, що сигнали з Землі не досягають зворотного боку Місяця і не заважають спостереженнями.

Але це одночасно і ускладнює місію - місяцехід і посадкова платформа не зможуть зв'язуватися з центром управління польотами безпосередньо. Через це в травні Китай запустив першу частину місії - супутник-ретранслятор Queqiao, який через місяць вийшов на гало-орбіту навколо точки Лагранжа L2 системи Земля-Місяць. Таку орбіту вчені вибрали з-за того, що на ній супутник буде одночасно знаходиться в зоні прямої видимості Землі і «Чан'е-4».

Також в посадочній платформі буде проводитися біологічний експеримент. В апараті встановлений герметичний контейнер з насінням картоплі і Резуховидки Таля (Arabidopsis Thaliana), а також яйця тутового шовкопряда. Мета експерименту полягає в перевірці можливості створення в космічних апаратах стабільної замкнутої екосистеми, в якій личинки будуть виробляти вуглекислий газ, а рослини будуть перетворювати його в кисень завдяки фотосинтезу.

Цікаво, що незабаром після запуску «Чан'е-4» на Місяць вирушать два апарати, розроблених в Індії та Ізраїлі. Ізраїльський апарат являє собою посадкову платформу, спочатку розроблену для участі в конкурсі Google Lunar XPRIZE, а індійська місія «Чандраян-2» крім посадкового апарата включає в себе місяцехід. Спочатку обидві місії планувалися на кінець 2018 року, але пізніше їх перенесли на січень 2019 року.

Технології, 08.12.2018 11:21