Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

КНДР здійснила другу невдалу спробу запуску супутника-шпигуна

Північна Корея здійснила запуск супутника-ракетоносія на орбіту, але спроба завершилася невдачею. За кілька місяців Пхеньян має на меті зробити це втретє.

Про це повідомляє північнокорейська державна інформагенція ЦТАК.

"Ракетоносій нового типу "Чхолліма-1" нормально полетів на першому і другому ступенях, але на третьому зазнав невдачі через помилку в системі надзвичайного вибуху. [...] Причина цієї аварії полягає у недостатній надійності системи східчастих двигунів", — пише ЦТАК і запевняє про намір повторного запуску ракетоносія у жовтні після усунення проблеми.

Оскільки запуск ракети було здійснено в бік Японії, головний секретар уряду країни Хірокадзу Мацуно вважає такі дії зі сторони КНДР "загрозою миру та справедливості". Натомість військові Південної Кореї зауважили, що застосування балістики, втілені у будь-які запуски з боку КНДР, — це однозначне порушення резолюції Ради безпеки ООН.

Попри це, експерти не здивовані тим, що Північна Корея не приховує факт провалу операції, а визнає його. Експерт консалтингової компанії LMI та колишній аналітик ЦРУ Су Кім зауважив: "Немає сенсу чи вигоди від заперечення або спроби приховати невдачу. У будь-якому разі, якщо заперечити це, Кім [Чен Ин] матиме ще гірший вигляд".

До слова, після невдачі під час першого запуску такого ж супутника, який здійснили в липні, Збройні сили Південної Кореї виявили значну частину уламків та деталей. Вони зазначили, що ракетоносій не настільки професійний та просунутий, аби здійснювати військову розвідку. За даними цивільних експертів, така техніка може виявляти лише великі цілі, наприклад, військові літаки або кораблі.

Нагадаємо, 23 серпня повідомлялося, що у напрямку японського острова Окінава Північна Корея запустила ракету. На острові було оголошено повітряну тривогу, а місцевих жителів просили сховатися в будівлях або підземних приміщеннях. Пізніше з'явилася інформація, що ракета пройшла повітряний простір Японії й продовжила рух в сторону Тихого океану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 25.08.2023 03:31