Фото: depositphotos

Кого з українців можуть мобілізувати у віці до 25 років: роз'яснення нардепа

Закон дозволяє призивати до війська осіб віком до 25 років, якщо вони набули статус військовозобов'язаного, тобто проходили строкову службу або навчання на військовій кафедрі.

Про це в ефірі "Еспресо" повідомив Роман Костенко, народний депутат України, секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Він наголосив, що в Україні немає заборони призивати людей до 25 років. 

"У нас є поняття призовники, а є військовозобов'язані, і це дві різні категорії людей. Призовники — ті люди, які не відслужили строкову службу, не навчалися на військовій кафедрі, відповідно, до 25 років не набули статус військовозобов'язаного. Вони дійсно не призиваються, можуть піти тільки за власним бажанням на контракт", — сказав він.

Як зазначає нардеп, для таких людей є можливість йти на річні контракти, а після них вже, наприклад, демобілізовуватися. 

"До 25 років їх ніхто призивати не буде. Цю норму ми зробили, і це хороша історія, коли ти на рік можеш призватися, якщо тобі ще нема 25 років", — наголосив Костенко.

За словами нардепа, інша історія складається, якщо особа є військовозобов'язаною, тобто у віці до 25 років нею була пройдена строкова служба або навчання на військовій кафедрі, або ж було списання у мирний час, до 25 років був отриманий військовий квиток з позначкою, що не придатний у мирний час, але придатний у воєнний, то така людина автоматично стає військовозобов'язаною і згідно з законом може бути призваною.

"Наприклад, якщо ти відслужив строкову службу і тобі був 21 рік на момент 2022 року, а через три дні почалася мобілізація, то ти вже є військовозобов'язаним, не дивлячись на те, що тобі 21 рік. Ти вже проходив строкову службу. Тому, ще раз повторю, що призовників не беруть до 25 років, це протизаконно, а ті, хто набув статус військовозобов'язаного, то їх цілком законно призивають, закон це дозволяє. До того ж у нас є багато курсантів військових училищ, які закінчують навчання у 22 роки. Вони ж не чекають 25 років, а йдуть, керують взводами, ротами, деякі й батальйонами", — резюмував Роман Костенко.

Нагадаємо, Верховна Рада 11 квітня схвалила в другому читанні законопроект про мобілізацію. "За" проголосували 283 народних депутатів. Норму про демобілізацію нардепи виключили з документа. 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Він вступив в дію вже 18 травня.

Декілька днів тому в The New York Times з’явилася стаття про те, що в Україні демографічна криза загрожує мобілізації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.06.2024 18:41