Фото:kurs.com.ua

Коли розпочнуться переговори щодо вступу України в ЄС: в уряді зробили заяву

До жовтня 2023 року Україна не виконає усі сім рекомендацій Європейського Союзу як до кандидата у члени блоку, проте переговори про членство нашої країни в ЄС почнуться до кінця цього року. 

Про це повідомила віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час конференції "Як виглядає шлях України до ЄС" у Києві.

"В жовтні ми не почуємо, що всі сім вимог виконані нами на 100%, адже це масштабна робота, яка займе роки", — сказала вона.

Водночас, Стефанішина запевняє, що до жовтня Україна прийме "всі узгоджені законодавчі та інституційні зміни". Під час виконання деяких реформ "у нас виникають нові задачі, наприклад — повноцінне виконання антикорупційної програми".

"Наше завдання — щоби ці нові завдання не ставали умовою для початку переговорів", — наголосила віце-прем’єр.

Стефанішина переконана, що Україна виконає умову про відновлення публічного електронного декларування і політичне рішення про початок переговорів про членство в ЄС буде ухвалене.

На її думку, грудень є "останньою нагодою для ухвалення політичного рішення про початок переговорів".

Що має виконати Україна для вступу в ЄС

Єврокомісія раніше уже оголосила план дій, який Україні потрібно виконати для початку переговорів про вступ до ЄС. Основні вимоги: 

  1. Ухвалення законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду, яке має містити процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок.
  2. Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
  3. Посилення боротьби з корупцією, зокрема серед топ-посадовців.
  4. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.
  5. Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF).
  6. Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору.
  7.  Впровадження закону про олігархів.
  8. Приведення законодавства про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством.
  9. Завершення реформи законодавства для національних меншин. 

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що повноправним членом Європейського Союзу Україна зможе стати не раніше, ніж за шість років. Тобто аж у 2029 році.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.08.2023 15:49