Фото: ТСН

Коли Україна буде готова до членства у Євросоюзі та НАТО: прогноз Стефанішиної

Віце-прем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вважає, що Україна буде готова до членства в Євросоюзі за два роки, а у Північноатлантичному альянсі — раніше.

Відповідну заяву вона зробила в інтерв'ю "Голосу Америки".

Зокрема, коментуючи висловлювання президента Європейської ради Шарля Мішеля про необхідність приготувати ЄС до розширення до 2030 року, віце-прем’єрка зазначила, що це не означає потребу для України чекати сім років на можливість вступу.

"Я впевнена, що Україна зможе провести ефективні перемовини, зможе виконати всі зобов'язання, пов'язані з імплементацією європейських стандартів, а також, що найголовніше, це створити умови для відновлення української економіки, відновлення України, які дозволять нам стати конкурентоспроможним членом Європейського Союзу. І це точно відбудеться до 2030 року", — сказала вона.

Водночас Стефанішина зауважила, що Україна буде готова стати повноправним членом ЄС вже за два роки.

"Ми будемо готові до членства в Європейському Союзі в найближчі два роки, але, звичайно, перебіг війни буде визначати політичні рамки ухвалення цього рішення", — зазначила вона.

Також посадовиця наголосила, що до членства в НАТО Україна буде готовою ще раніше.

"Я думаю, що в НАТО ми зможемо вступити швидше, тому що ми очікуємо перемоги, завершення війни, і одна з найсильніших, найпотужніших і найвідоміших армій світу точно буде найбільшим гарантом безпеки Європи та всього європейського простору", — додала Стефанішина.

Що має виконати Україна для вступу в ЄС

Єврокомісія раніше уже оголосила план дій, який Україні потрібно виконати для початку переговорів про вступ до ЄС. Основні вимоги: 

  1. Ухвалення законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду, яке має містити процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок.
  2. Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
  3. Посилення боротьби з корупцією, зокрема серед топ-посадовців.
  4. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.
  5. Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF).
  6. Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору.
  7.  Впровадження закону про олігархів.
  8. Приведення законодавства про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством.
  9. Завершення реформи законодавства для національних меншин. 

Нагадаємо, раніше президент Європейської Ради Шарль Мішель підтвердив, що вже триває підготовка щодо переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Партнери вже готують важливий звіт щодо вступу України до ЄС — документ буде представлено восени.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляв, що Україна прагне почати переговори щодо вступу до Європейського Союзу до кінця 2023 року. Наша держава разом із Францією активно обговорюють таку інтеграцію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.09.2023 17:30