Фото: Офіс президента України

В уряді пояснили гнівну заяву Зеленського перед самітом НАТО

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина пояснила різку реакцію президента Володимира Зеленського перед початком саміту НАТО у Вільнюсі. За її словами, це стало наслідком спроб інших країн розмити формулювання гарантій безпеки для України.

В ефірі телемарафону посадовиця зазначила, що всі рішення в НАТО ухвалюються консенсусом. Тому зазвичай дискусії не йдуть вище за рівень послів — вони узгоджують все і знаходять компромісні рішення. Але в питанні України такий консенсус не мав рівня дискусії лідерів країн. 

Вона розповіла, що Зеленський мав переговори з лідерами Бухарестської дев'ятки (Болгарія, Угорщина, Естонія, Литва, Латвія, Польща, Румунія, Словаччина та Чехія), президентом США Джо Байденом, канцлером Німеччини Олафом Шольцом та президентом Франції Еммануелем Макроном.

"Вже менш ніж за добу до початку саміту ми почали отримувати сигнали, що є спроби розмити формулювання з тим, щоб можливо використати це в майбутньому. Ми в Україні сприйняли це як не віру в перемогу, тому різко відреагували", — пояснила вона.

Віце-прем'єр зазначила, що вже під час саміту пройшли переговори, і наші чиновники побачили комюніке, в якому містилися позиція щодо запрошення України, визнання прогресу в реформах, створення Ради Україна — НАТО та підтвердження членства нашої країни в Альянсі у майбутньому.

Різка заява Зеленського

Вдень 11 липня у соціальних мережах президента України з'явилося повідомлення, що саміті НАТО обговорюють запрошення Києва до Альянсу без участі української сторони. Він назвав це "безпрецендентним та абсурдним" й додав: "невизначеність — це слабкість".

"Ми цінуємо наших союзників. Ми цінуємо нашу спільну безпеку. І ми завжди цінуємо відкриту розмову. Україна буде представлена у Вільнюсі, на саміті НАТО. Бо це — повага. Але Україна теж заслуговує на повагу. Безпрецедентно й абсурдно — коли немає жодних часових рамок і для запрошення (!), і для членства України; і коли натомість додається якесь дивне формулювання про "умови" навіть для запрошення України", — сказав президент.

Він заявив, що така поведінка членів країн НАТО свідчить про те, що вони поки що не готові ані запросити Україну, ані зробити її членом Альянсу.

"А значить, залишається можливість торгуватися членством України в НАТО — у переговорах із Росією. А для Росії це означає мотивацію й надалі продовжувати свій терор. Невизначеність — це слабкість", — зауважив глава держави.

Після завершення саміту Зеленський заявив, що українська сторона отримала "великий позитив" й наша держава стане наступним членом Північноатлантичного альянсу після завершення війни з Росією. Він наголосив, що вірить в наступний важливий крок для України під час наступного саміту, який стане ювілейним та відбудеться у Вашингтоні.

Нагадаємо, на саміті НАТО Україна отримала потужні оборонні домовленості та погоджену країнами "Великої сімки" Спільну декларацію підтримки. Вона є важливим кроком до укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами щодо гарантій безпеки для нашої держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.07.2023 00:16