Фото: Генштаб ЗСУ

Коли Україна може повернути ініціативу на полі бою: прогноз ISW

Україна здатна повернути ініціативу на полі бою вже у 2023 році. Однак це можливо лише за умови "достатньої і своєчасної підтримки Заходу".

Про це свідчать дані Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики Інституту вважають, що рішення України захищати Бахмут є обґрунтованим та спрямованим на те, щоб затиснути російські сили на окремій ділянці фронту.

В ISW також нагадують слова президента України Володимира Зеленського про те, що Бахмут будуть захищати, але "не будь-якою ціною".

"Зеленський, ймовірно, пом'якшив позицію своєї адміністрації щодо Бахмута, щоб зробити обмежену риторичну поступку офіційним особам США. Вже давно зрозуміло, що Україна не буде продовжувати захищати Бахмут, ризикуючи опинитися в оточенні… тому коментар Зеленського навряд чи свідчить про реальну зміну стратегії Києва", – йдеться у звіті.

За даними Інституту, раніше неназвані представники американського оборонного відомства висловили стурбованість з приводу спроможності Сил оборони одночасно захищати Бахмут і проводити контрнаступ.

Водночас в ISW також пригадують слова українських політиків щодо позицій армії РФ та ЗСУ на полі бою. Зокрема, член Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський заявив, що Росія кинула "всі боєздатні підрозділи на лінії зіткнення в Луганську і Донецьку області, а також частково в Запорізьку область". Відтак, Росія не має великих незалучений боєздатних резервів, які можуть бути розгорнуті і змінити хід операцій.

"Ці українські заяви узгоджуються з оцінкою ISW, що Україна здатна повернути собі ініціативу у 2023 році за умови достатньої і своєчасної підтримки Заходу", – підсумовують експерти.

Нагадаємо, нещодавно секретар РНБО заявив, що Російська Федерація повинна отримати жорстку відповідь на свою агресію в Україні. У країни-агресора залишились загарбницькі плани щодо інших суверенних держав.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.02.2023 07:20