Фото: СБУ

Колишній депутат-комуніст наводив російські ракети в Запоріжжі

Контррозвідка Служби безпеки затримала у Запоріжжі колишнього депутата-комуніста Запорізької міськради. Він "наводив" російські ракети на Україну.

Про це повідомляє СБУ.

За даними слідства, поплічником росіян виявився палкий прихильник комунізму, який у 2001 році отримав 6 років тюрми за планування державного перевороту в Україні. Після виходу "на волю" вступив до місцевого осередку забороненої компартії і у 2015 році майже пів року був депутатом Запорізької міськради. Правоохоронці зазначають, що за його наведенням російські загарбники здійснили серію ракетних ударів по місту в квітні та травні поточного року.

"Тоді внаслідок ворожих обстрілів загинуло 3 місцевих жителів. Також було зруйновано 30 приватних будинків і пошкоджено одне з промислових підприємств регіону", — йдеться в повідомленні.

Затриманий був активним учасником прокремлівських організацій "Союз радянських офіцерів" та "Безсмертний полк". Наприкінці 2022 року його завербував кадровий співробітник ФСБ. Проросійський агент навіть сформував у Запоріжжі власну інформаторську мережу із колишніх "однопартійців". Через них він отримував інформацію про діючі промислові підприємства і технічний стан критичної інфраструктури.

"Потім зрадник особисто виїжджав на місцевість і проводив фото- та відеофіксацію українських об’єктів. Отримані відомості він передавав РФ, а після ворожих ударів "звітував" про їхні наслідки до ФСБ. Під час обшуків у нього виявили мобільні телефони, які він використовував для спілкування з російською спецслужбою. Також у нього вилучено велику кількість забороненої комуністичної символіки", — повідомляють правохоронці.

Слідчі СБУ повідомили йому підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, в Україні повідомили про підозру колишнім народним депутатам "Партії регіонів" — Олегу Царьову, Дмитру Святашу та Ігорю Маркову. Відносно них СБУ зібрала нові докази вини, які дають підстави обвинувачувати нардепів у державній зраді.

Раніше суд визнав Царьова винним у публічних закликах до сепаратизму (ч. 2 ст. 110 ККУ) і насильницької зміни та повалення конституційного ладу (ч. 3 ст. 109 ККУ) за його дії 2014 року. Йому заочно присудили 12 років позбавлення волі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Події, 29.05.2023 11:45