Фото: "Українська правда"

Колишній нардеп, якого підозрюють у корупції, вийшов з СІЗО під заставу

Народний депутат України восьмого скликання Максим Микитась вийшов із СІЗО під заставу. Раніше Вищий антикорупційний суд зменшив йому заставу до 20 мільйонів гривень.

Про це у Telegram повідомив Центр протидії корупції.

Там зазначають, що у Вищому антикорсуді відбулось чергове засідання у справі Максима Микитася щодо ймовірної пропозиції хабаря меру Дніпра.

"Ми звернули увагу, що на засіданні не було працівників конвою. За нашими даними, Микитась вийшов із СІЗО ще декілька днів тому, гроші внесли минулих вихідних", — зазначається у повідомленні експертів ЦПК.

Це сталося після того, як 11 липня ВАКС продовжив Микитасю тримання під вартою до 8 вересня, але зменшив заставу із 40 до 20 мільйонів гривень, йдеться у повідомленні ЦПК. Рішення ухвалили, за даними Центру, судді ВАКС Володимир Воронько, Андрій Біцюк та Віра Михайленко. Активісти уточнили, що їм не відомо, хто вніс заставу.

"Наприкінці сьогоднішнього засідання екс-нардеп попросив суддів дозволити йому з 2 по 7 серпня поїхати в Івано-Франківську і Львівську область за сімейними обставинами. Прокурор САП не заперечував, але тільки в тому разі, якщо це не перешкодить судовому розгляду. У результаті судді протокольною ухвалою дали дозвіл Микитасю покинути Київ на шість днів", заявили у відомстві.

Зазначається, що наступне засідання у цій справі призначене на 4 серпня, тож обвинувачений обіцяв взяти участь у засіданні через відеозв'язок.

У чому підозрюють Микитася?

18 жовтня 2022 року екс-нардепа Максима Микитася затримали. Міський голова Дніпра Борис Філатов стверджує, що колишній голова держкомпанії "УкрБуд" Максим Микитась пропонував йому 22 мільйони євро за участь певних компаній у будівництві метро у місті.

Також Микитася підозрюють у заволодінні майном Нацгвардії на суму 81 мільйон гривень. Зокрема, ще на початку 2000-х років його компанія-забудовник отримала земельну ділянку площею близько один гектар в центрі Києва, в обмін на 50 квартир і 30 паркомісць у новозбудованому ЖК для Нацгвардії. Проте у 2016-2017 роках Нацгвардія і компанія-забудовник підписали додатковий договір, згідно з яким військові отримали 65 квартир у будинку, але не у центрі столиці, а на околиці Києва. Вартість цих квартир на 81 мільйон гривень менша за ту, в яку оцінили квартири, що їх мала отримати Нацгвардія.

1 грудня 2021 року НАБУ повідомило про підозру у наданні хабаря за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта Микитасю.

29 грудня 2020 року Національна поліція повідомила про підозру Максиму Микитасю через викрадення юриста з Києва.

Нагадаємо, 21 липня в Одесі голова однієї з постійних депутатських комісій міської ради налагодив "схему" одержання хабарів за зрізання зелених насаджень. За позбавлення від одного дерева він брав від двох до п'яти тисяч доларів США. Для отримання коштів заздалегідь відкрив навіть криптовалютний рахунок.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 21.07.2023 22:45