Фото: "Суспільне"

Коломойському повідомили про третю підозру, — радник голови ОП

Олігарху Ігорю Коломойському оголошено нову підозру. Це відбулося в ізоляторі, у присутності його адвоката.

Про це повідомив радник голови Офісу президента Сергій Лещенко. За його словами, це є результатом розслідування, яке здійснювало Бюро економічної безпеки.

Коломойський підозрюється:

  • у організації підробки документів на переказ коштів;
  • у організації заволодіння чужим майном шляхом, вчиненого організованою групою, в особливо великих розмірах;
  • у набутті та розпорядженні майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом.

За словами Лещенка, правоохоронці встановили, що Коломойський організував та очолив організовану групу. До її складу також входив керівник Столичної філії "ПриватБанку" Сергій Волков та інші службові особи Столичної філії та головного офісу "ПриватБанку". 

"Коломойський як організатор та інші члени групи розробили план злочинної діяльності, спрямований на заволодіння коштами "ПриватБанку". Він полягав у штучному створенні видимості внесення готівкових коштів від імені Коломойського до каси Головного офісу "ПриватБанку", їх облікування, оформлення перевезення неіснуючих готівкових коштів інкасаторами "ПриватБанку" тощо", — розповів Лещенко.

Посадовець зауважив, що штучне внесення готівкових коштів від імені Коломойського відбувалося у період з 26.03.2013 по 18.02.2014 на загальну суму п'ять мільярдів 878 мільйонів гривень.

Надалі безготівкові кошти у сумі 5,878 мільярда гривень легалізували шляхом їх перерахунку в адресу:

  • ТОВ "ФК Дніпро";
  • На власний рахунок Коломойського;
  • на адресу організації "Об'єднана єврейська община України";
  • ТОВ "ПРОТОН-21"; 
  • ТОВ "ЮБІ";
  • ТОВ "ФК Гамбит";
  • ПАТ "НПК-Галичина";
  • шляхом поповнення власного карткового рахунку в "ПриватБанку";
  • банківського рахунку в АТ "АЙБОКС БАНК" з подальшим перерахуванням коштів на рахунки компаній-нерезидентів: MARKS AND SOKOLOV LLC (США), HUGHES HUBBARD AND REED LLP (США), FIELDFISHER LLP (Велика Британія), NOMEA LAW FIRM (Швейцарія).

Справи Коломойського

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки 2 вересня повідомили про підозру у вчиненні злочинів фактичному власнику великої фінансово-промислової групи, олігархові Ігореві Коломойському. Його підозрюють у шахрайстві та легалізації незаконного майна.

Підозра оголошена за двома статтями Кримінального кодексу України: 

  • ст. 190 — шахрайство;
  • ст. 209 — легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом. 

Встановлено, що протягом 2013-2020 років Ігор Коломойський легалізував понад півмільярда гривень шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ. В Офісі генпрокурора уточнили, що "підозрюваний шахрайським шляхом заволодів грошовими коштами на суму понад 570 млн гривень, а надалі незаконні грошові кошти легалізував".

В Офісі президента запевнили, що Коломойський у матеріалах слідства фігурує як громадянин Ізраїлю та Кіпру. Українського громадянства бізнесмен позбавлений. До того ж там наголосили, що запити щодо екстрадиції Коломойського до США наразі не надходили.

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки 2 вересня повідомили про підозру у вчиненні злочинів фактичному власнику великої фінансово-промислової групи, олігархові Ігореві Коломойському. Його підозрюють у шахрайстві та легалізації незаконного майна. Ввечері того ж дня Шевченківський суд Києва обрав запобіжний захід Коломойському — два місяці в'язниці із правом внесення застави понад 500 мільйонів гривень

У четвер, 7 вересня, детективи Національного бюро розслідувань за погодження керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури повідомили Коломойському та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру у заволодінні коштами "ПриватБанку" на суму понад 9,2 мільярда гривень.

Нагадаємо, 8 вересня НАБУ та САП арештували активи Коломойського. Обмеження наклали строком на 48 годин. Також до Вищого антикорупційного суду спрямували клопотання про накладення арешту на майно олігарха.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.09.2023 23:56