Комітет ООН: Росія повинна припинити тортури

12 СЕРПНЯ 2018 07:52

Провести незалежне розслідування подій в колонії Ярославській області, забезпечити безпеку засудженого Євгена Макарова і його адвоката Ірини Бірюкової, яка передала ролик про тортури у в'язниці. Це - одна з багатьох рекомендацій Комітету ООН проти тортур владі Російської Федерації. Експерти ООН закликали Росію припинити тортури в місцях затримання, поліпшити умови утримання ув'язнених і народжених в тюрмах дітей, а також відмовитися від практики примусового поміщення людей в психіатричні лікарні. Вони привернули особливу увагу до подібних порушень, що відбуваються в Криму.

 «Комітет глибоко стурбований тим, що, судячи з численних достовірних повідомлень, в Росії практикуються тортури з метою добитися зізнання. Про це свідчать недавні задокументовані повідомлення», - йдеться в заключному документі Комітету. Як приклади там згадується смерть Сергія Магницького в 2009 році, загибель Володимира Пшеничного в 2018 році і Руслана Сайфутдінова в 2017 році. Члени Комітету вважають, що в Росії випадки тортур дуже рідко стають предметом кримінального переслідування. А коли воно ініціюється, то нерідко винним інкримінується просто образа чи перевищення службових повноважень. Експерти ООН закликали високопоставлених представників російської влади публічно заявити про абсолютну заборону тортур в країні.

Російська Федерація є учасницею Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання та, як і всі її учасники, зобов'язана регулярно звітувати в однойменному Комітеті, який складається з 10 незалежних експертів. Конвенція проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання була схвалена Генеральною Асамблей ООН в 1984 році. До теперішнього часу її ратифікували 162 держави. Раз на чотири роки кожна держава-учасниця Конвенції звітує про прийняті законодавчі й адміністративні заходи по її виконанню. Комітет проти тортур був заснований в 1987 році.

Події, 12.08.2018 07:52