Фото: прес-служба форуму Україна-30

Корупція у Фонді держмайна на сотні мільйонів доларів: Сенниченко та спільники отримали нові підозри

У Національному антикорупційному бюро та Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі оновили підозри усім учасникам злочинної організації на чолі з колишнім головою Фонду держмайна України. Тепер вони підозрюються у легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом, на суму понад десять мільярдів гривень.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро.

НАБУ і САП оновили підозри усім учасникам злочинної організації на чолі з колишнім головою Фонду держмайна України. Йдеться, зокрема, про екс-посадовця Дмитра Сенниченка.

"Вони тепер також підозрюються у легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом, на суму понад 10 мільярдів гривень", — йдеться в повідомленні.

Підозру отримали (посади вказані на момент вчинення злочину):

  • голову Фонду державного майна України (керівник ЗО, організатор);
  • особу наближену до голови ФДМУ (співорганізатор);
  • радника голови ФДМУ;
  • двох в.о. директора АТ "Одеський припортовий завод" (у різні періоди);
  • в.о. керівника АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія";
  • двох власників ТОВ — переможця аукціону на АТ "Одеський припортовий завод";
  • двох фізичних осіб — співучасників злочину.

Справа Сенниченка з Фонду держмайна

НАБУ і САП 22 березня 2023 року викрили два епізоди діяльності злочинної організації.

Перший — щодо корупції на "Одеському припортовому заводі" (99,56% акцій належить державі). За даними слідства, на початку 2020 року голова ФДМУ домігся обрання "лояльних" членів наглядової ради ОПЗ, які згодом погодили призначення учасника злочинної організації директором заводу. Підозрювані — тодішні голова ФДМУ, його наближена особа, два в.о. директора АТ ОПЗ, два власники ТОВ — упродовж травня 2020-жовтня 2021 рр. незаконно продовжували дію додаткових угод з підконтрольним їм ТОВ про перероблювання газу в карбамід та аміак. Це було зроблено, щоб і далі платити заводу менше за перероблювання сировини. Згодом члени злочинної організації зрозуміли, що постійне безпідставне продовження дії договору між АТ ОПЗ та підконтрольним ТОВ може викликати запитання. Тому провели конкурсний відбір нового постачальника давальницької сировини, припускаючи перемогу в ньому саме підконтрольної їм компанії. Коли ж сталося інакше — незаконно скасували результати та підписали договір з наперед визначеним ТОВ. Слідство зібрало достатньо доказів того, що конкурс було зірвано навмисно. Підтвердження цьому — в листуванні між учасниками злочинної організації. В результаті, за період з травня 2020 року по жовтень 2021 року АТ ОПЗ недоотримало понад 300 мільйонів гривень.

Другий епізод діяльності злочинної організації стосується "Об’єднаної гірничо-хімічної компанії" (100% належить державі в особі ФДМУ). НАБУ і САП встановили, що у жовтні 2020 року організатор злочину домігся призначення "лояльного" в.о. директора АТ ОГХК. Той, зі свого боку, на виконання вказівок "зверху" впродовж 2020-2021 років від імені держпідприємства умисно уклав чотири контракти про продаж титановмісної сировини (ільменітового концентрату) із підконтрольною раднику голови ФДМУ чеською компанією за заниженими цінами. Цей товар потім перепродали за ринковими цінами. Як встановило слідство, ільменітовий концентрат поставили підприємствам РФ та на територію тимчасово окупованого Криму. Це призвело до заподіяння державі збитків у понад 118 мільйонів гривень.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили організовану групу у складі з керівництвом Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (Держспецзв’язку). Її члени заволоділи державними коштами на суму понад 62 мільйони гривень.

Слідство встановило, що впродовж 2020-2022 років власник групи компаній у змові з керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 24.11.2023 13:41