Кожен день був випробуванням: Україна повернула з окупації ще сімох дітей (фото)

У вівторок, 8 жовтня, з тимчасово окупованих територій Херсонської, Запорізької та Луганської областей вдалося повернути ще сімох дітейНаразі вони перебувають у безпеці.

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

За словами посадовця, на підконтрольну територію України прибули діти віком від трьох до 17 років. Тривалий час вони та їх родини провели в окупації, де "зіткнулися з переслідуваннями рашистів".

"Дорослих змушували неодноразово проходити допити, дітей — відвідувати "уроки патріотичного виховання" та інші громадські заходи, спрямовані на поширення серед молоді російських пропагандистських наративів", — написав він на своїй сторінці у Telegram.

Якщо українці відмовлялися отримувати паспорт Росії — їм унеможливлювали працевлаштування та доступ до медичних послуг. Окупаційна влада погрожувала позбавити батьківських прав, якщо діти не ходитимуть у російську школу.

Повернення українських дітей з окупації

Повернення українських дітей з окупації. Фото: Telegram-сторінка Андрія Єрмака

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що на окупованих територіях для українців кожен день був випробовуванням, адже вони змушені були підкорятися жорстким умовам рашистів

"Чотири родини із Херсонської, Запорізької та Луганської областей, які жили під тиском російської окупації, нарешті вирвалися на волю. Кожен день був випробуванням: страх через озброєні обшуки, допити, тиск щодо погроз позбавлення батьківських прав та вилучення дітей, занепад власної справи та гідного заробітку. Але зараз ці родини знову вільні. Вони повернулися в Україну — на рідну землю, де звучить рідна мова і діти можуть знову бути просто дітьми", — зазначив посадовець.

Наразі діти потребують влаштування до школи, психологічної та гуманітарної допомоги, соціальної інтеграції. Тож держава спільно з відповідальними громадськими та благодійними організаціями надаватимуть все необхідне для того, аби забезпечити стабільне середовище для зростання маленьких українців.

Повернення українських дітей з окупації

Повернення українських дітей з окупації

Повернення українських дітей з окупації. Фото: Telegram-сторінка Дмитра Лубінця

Нагадаємо, раніше Дмитро Лубінець повідомляв, що із тимчасово окупованої на підконтрольну Україні територію повернули літню жінку та її дорослу доньку. Вони потрапили на українську територію через контрольно-пропускний пункт "Мокрани — Доманове", що на Волині.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.10.2024 21:22