Фото ілюстративне. Джерело: Донбас СОС

До України з окупації повернули ще шістьох дітей: як росіяни хотіли їх "перевиховати"

До України з окупованих територій Запорізької та Херсонської областей вдалося повернути шістьох дітей. Наразі вони перебувають у безпеці зі своїми родинами.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За словами омбудсмена, на окупованих територіях росіяни примушували дітей ходити до російської школи та відзначати російські свята, а також хотіли, аби українські діти отримали паспорти громадян Росії. Він наголосив, що озброєні росіяни проводили обшуки у помешканнях родин, де жили діти.

"Відчуття безправності, обмеженості, усвідомлення того, яке майбутнє очікує на дітей — стало поштовхом для виїзду", — зазначив він.

Лубінець додає, що одна родина вже відвідала Центр захисту прав дитини, а іншою сім'єю займалися працівники представництва омбудсмана у Чернігівській області. До допомоги їм долучились громадські організації "Об’єднання багатодітних родин "Крила" та "Карітас-Спес Україна".

"Вкотре підкреслюю, що Україна готова до повернення кожного і надаватиме базову гуманітарну, медичну, психологічну та соціальну допомогу, а правоохоронці зафіксують всі злочини росіян, свідками чи жертвами яких стали наші діти", — наголосив посадовець.

Нагадаємо, раніше Дмитро Лубінець повідомляв, що із тимчасово окупованої на підконтрольну Україні територію повернули літню жінку та її дорослу доньку. Вони потрапили на українську територію через контрольно-пропускний пункт "Мокрани — Доманове", що на Волині.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 14.08.2024 02:29