Кожна третя дитина в зоні конфлікту або стихійного лиха не ходить в школу

20 ВЕРЕСНЯ 2018 12:50

Один з трьох дітей у віці від 5 до 17 років, що живуть в зоні конфлікту або стихійного лиха, не ходить в школу. Це 104 мільйони чоловік, третина всіх дітей в світі, взагалі не мають доступу до освіти. Кожен п'ятий підліток у віці від 15 до 17 років, що живе в зоні конфлікту або стихійного лиха, ніколи не вчився, двоє з п'яти - не закінчили початкових класів. Про це йдеться в новій доповіді ЮНІСЕФ.

«Коли в країні починається конфлікт або стихійне лихо, діти страждають подвійно, - зазначила Генрієтта Фор, глава ЮНІСЕФ. - По-перше, школи пошкоджені, зруйновані або окуповані військовими, іноді вони стають об'єктами бомбардувань. В результаті діти поповнюють багатомільйонну армію людей, які не отримують освіти. Пропустивши так багато часу, діти дуже рідко повертаються до навчання. Це означає, що в довгостроковій перспективі вони і країни, в яких вони живуть, не зможуть вибратися з бідності».

Наприклад, за даними співробітників Дитячого фонду, які працюють на Україні, на сході країни 200 тисяч дівчаток і хлопчиків змушені вчитися в умовах, коли в будь-яку хвилину можуть поновитися військові дії.

«Діти вчаться в школах, стіни яких пробиті кулями, вікна закладені мішками з піском, підвали перетворилися в бомбосховища, а шкільні двори усипані осколками снарядів. Система освіти на сході України вже більше чотирьох років знаходиться під перехресним вогнем», - говорить представник ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс.

Викликає тривогу і те, що багато військових баз, склади та контрольно-пропускні пункти розташовані в безпосередній близькості від освітніх установ. У ЮНІСЕФ відзначають щонайменше вісім випадків розміщення військових об'єктів на відстані 500 метрів від дитячих садків і шкіл. У деяких випадках школи розташовувалися всього в декількох метрах від військового об'єкта. В останні два роки, щонайменше, 45 шкіл отримали пошкодження або були зруйновані, всього за роки конфлікту припинили роботу 700 шкіл.

Згідно з прогнозами, число дітей у віці від 10 до 19 років до 2030 року перевищить 1.3 мільярда чоловік, це на 8 відсотків більше в порівнянні з поточними показниками.

Світ, 20.09.2018 12:50