Фото: usp-ltd.org

Країни G7 відклали перегляд цінової межі для російської нафти, — Reuters

Країни "Великої сімки" G7 та союзники відклали регулярний перегляд цінової межі на російську нафту.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на обізнані джерела.

Як пише агентство, російські виробники знайшли способи продавати нафту, використовуючи менше західних суден і страхових послуг, що ускладнює Заходу забезпечення дотримання цінового обмеження, оскільки компанії, які сприяють торгівлі, знаходяться за межами їхньої компетенції.

Варто зазначити, що країни G7 разом із Європейським Союзом і Австралією запровадили механізм обмеження цін на російську нафту в грудні 2022 року, а з лютого запрацювала цінова межа на нафтопродукти.

До того ж Рада ЄС офіційно затвердила граничні ціни на нафтопродукти з Росії. Спочатку країни ЄС погодилися переглядати ліміт ціни кожні два місяці та коригувати його у разі необхідності. Проте "Велика сімка" не переглядала обмеження з березня, і чотири людини, знайомі з політикою G7, заявили, що група не планує робити це найближчим часом.

"У червні або липні були деякі переговори про перегляд або принаймні про це, але формально цього ніколи не було", — зазначило одне з дипломатичних джерел. 

Зазначається, що деякі країни ЄС були зацікавлені в перегляді, але у Сполучених Штатів і членів G7 було мало бажання змінювати межу цін.

Проте Росія була змушена скоротити експорт нафти та продуктів відразу після введення цінової межі, оскільки їй було важко знайти достатню кількість кораблів для транспортування наявної нафти. Однак росіянам вдалося експортувати більшу частину свого видобутку за допомогою перевізників, які не потребують західного страхового покриття.

Нагадаємо, Угорщина спільно із Сербією побудують трубопровід для постачання російської нафти. У червні 2023 року країни підписали договори про будівництво. Російська нафта з трубопроводу "Дружба" транзитом надходитиме угорською територією до сербських споживачів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Світ, 06.09.2023 16:26