Наслідки теракту у "Крокус Сіті Хол". Зображення зі ЗМІ

"Крокус Сіті Хол". Чому нова епоха терактів у Росії тільки починається

Американська розвідка знову — як і у випадку із прогнозом щодо повномасштабного вторгнення Росії на територію України — не помилилася. Теракт в Росії, про який західні спецслужби попереджали завчасно, таки стався й призвів до жертв. Хоч цей випадок тільки розпочинає нову епоху страху в країні-агресорі, та все ж у ньому прослідковується певна закономірність. Так було на початку 2000-х, але з одним важливим нюансом...

Білий дім проти Кремля

Сполучені Штати Америки 7 березня зробили несподівану і дуже різку заяву: найближчим часом в Москві може відбутися теракт чи низка терактів. Посольство США в Росії закликало своїх співвітчизників виїхати з території цієї країни. Ті ж, хто планують залишитися, мусять дотримуватися норм безпеки, зокрема, не відвідувати концерти та інші масові публічні заходи.

Вже через день Федеральна служба безпеки РФ заявила про те, що в Калузькій області ліквідували осередок терористичної держави "Ісламська держава", який планував теракт у Москві, в синагозі — зокрема, напад на відвідувачів цього релігійного закладу з використанням вогнепальної зброї.

Втім, 19 березня кремлівська влада висміяла заяву американської сторони, звинувативши США у шантажі, залякуванні та спробі дестабілізувати російське суспільство. Та через кілька днів теракт стався — саме такий, як і прогнозувала американська розвідка: на концерті (групи "Пікнік") з використанням вогнепальної зброї.

Тож вкотре Сполучені Штати мали рацію. І не вперше: ще на початку 2022-го західні спецслужби попереджали українську владу про цілком імовірний початок повномасштабної війни з боку Росії. І тоді українська влада теж поставила під сумнів інформацію заокеанських партнерів. 24 лютого вже ніхто не сумнівався.

"Крокус Сіти Хол" і "Норд-Ост"

Звісно ж, журналісти, аналітики та експерти одразу порівняли теракт у "Крокус Сіті Холі" з іншою відомою московською подією — захопленням заручників у театральному центрі на Дубровці під час мюзиклу "Норд-Ост". Це сталося 23 жовтня 2002 року.

Той випадок запам'ятався також значною кількістю жертв — за даними незалежних розслідувачів, 174. Масштаб того теракту і певна схожість цих двох подій змушують проводити між ними нібито очевидні паралелі. Та є і серйозні відмінності. Скажімо, вважається, що саме теракт на Дубровці дозволив Володимиру Путіну почати закручувати гайки, перетворюючи умовну російську демократію на типовий авторитаризм.

Норд-Ост

Теракт у театральному центрі на Дубровці у Москві. Зображення зі ЗМІ

Це насправді не зовсім так, адже ФСБ, прийшовши до влади в особі Путіна, почала брати під контроль усі сфери політичного життя практично одразу. Крім того, для боротьби зі справді потужними опозиційними силами — на кшталт олігарха Михайла Ходорковського — подібні теракти були не потрібні, з великим бізнесом Кремль і Луб’янка боролися зовсім іншими способами.

"Норд-Ост" став лише черговою подією — звісно ж, резонансною, масштабною, знаковою. Але наступного, 2003 року, Росією прокотилася хвиля не менш серйозних терактів — з травня до грудня сталося 10 вибухів/підривів у тих чи інших містах Російської Федерації. Без "норд-остівських" жертв, але з суттєвим психологічним впливом на російське суспільство.

Фактор ІД

Версія про причетність ФСБ до організації теракту в "Норд-Ості" з’явилася майже одразу. Втім, після вибухів 1999 року, у яких російські політемігранти Олександр Литвиненко (колишній ФСБшник) та Юрій Фельштинський звинуватили Кремль — у цьому не було нічого дивного. Цього разу ситуація інакша.

Відповідальність за теракт у "Крокус Сити Холле" взяла на себе "Ісламська держава". Американська розвідка також підтвердила реалістичність саме цього варіанту розвитку подій. Це було зроблено Штатами перш за все для того, аби припинити можливі спекуляції на тему "українського сліду", який Кремль через підконтрольні майданчики та ресурси (навіть такі нібито опозиційні, як журналістка Юлія Латиніна) почали розганяти одразу після того, що сталося.

теракт у Крокус Сіті Хол

Терористи, які вчинили напад на Crocus City Hall в Підмосков’ї 22 березня 2024. Зображення зі ЗМІ

До речі, заява США, як це не дивно, вплинула на Путіна і його бажання звинуватити у всьому Україну — і у якийсь спосіб використати це звинувачення.

терористи ІДІЛ

Опубліковане "Ісламською державою" фото терористів, які нібито вчинили напад на Crocus City Hall в Підмосков’ї 22 березня 2024. Зображення: SITE

Тож версія під умовною назвою "Візитка Яроша" розсипалася, навіть не доформувавшись. Тому російські громадяни залишилися сам на сам зі страшною дійсністю — у їхній країні, практично під боком у Володимира Путіна, діє чи не найпотужніша терористична організація світу. І, як показав теракт 22 березня, діє успішно.

Усе тільки починається

Це випадок — яскраве свідчення того, що подібні теракти продовжуватимуться. І тут справді можна провести паралель із Російською Федерацією початку нульових, із 2003 роком — коли після нібито успішної операції зі знищення чеченських терористів країну накрила хвиля нових терористичних актів.

У нинішній же ситуації, по-перше, знищені були пересічні виконавці, які зовсім не є чимось значущим для ІД. І таких виконавців у "Ісламської держави" чимало. По-друге, Росія 2003 року — це була країна, яка уже перемогла у війні (Другій чеченській), тобто не відволікалася на жодні зовнішні виклики.

Нинішня Росія веде важку війну в Україні, яка усі свої ресурси (і ФСБшні зокрема) кидає саме на окуповані українські території, що автоматично означає серйозне послаблення всередині країни. І те, що терористи "Ісламської держави" дійшли до Москви, як українські дрони долетіли до Волги — демонструє безпомічність кремлівського режиму на усіх напрямках. Як на військовому захисті своїх об’єктів, так і на захисті підконтрольної території ресурсами силовиків.

Плата за імперськість

За що розплачуються і будуть розплачуватися росіяни? За підтримку дій своєї влади у Сирії, в інших ісламських державах. Можна багато говорити про те, яким злом є "Ісламська держава", але російська армія, яка воює в Сирії (до речі, не тільки проти ІД, а і проти антиасадівських повстанців, а фактично проти мирних жителів низки міст) — є злом не меншим. Тільки "Ісламська держава" не має своєї території, по якій можна було б бити як помста, а Росія має.

Тому нинішній теракт, як і усі майбутні, що відбудуться на території Росії — наслідок дій диктатора Путіна. Власне, як і усі ті дронові атаки на аеродроми, на нафтопереробні заводи, які здійснює Україна, є лише наслідком війни, яку Росія веде в нашій державі. Але українська армія — не "Ісламська держава", ми ведемо війну в певних цивілізованих межах. А бойовики ІД їх не мають взагалі. Тож є усі підстави вважати, що теракт у "Крокус Сити Холле" стане не лише не останнім терактом в Росії п’ятого президентського строку Путіна, а і наймасштабнішим.

Крокус Сіті Хол теракт

Наслідки теракту у "Крокус Сіті Хол". Зображення зі ЗМІ

Через два місяці у Північній півкулі почнеться літо, а це традиційно період різних фестивалів, на які зазвичай збирається значна кількість людей. І, можливо, ми почуємо ще одне попередження з боку США. Попередження, які Кремль, звісно ж, проігнорує — і за це заплатять своїми життями засліплені громадяни країни-агресора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 25.03.2024 09:15