Культурне розмаїття Польщі - під загрозою

06 ЖОВТНЯ 2018 13:07

Дії уряду Польщі загрожують повернути назад досягнення цієї країни в області культурного розмаїття. До такого висновку прийшла експерт ООН в області культурних прав Каріма Беннун за підсумками 12-денного візиту до Польщі. У неї викликає особливе занепокоєння розповсюджуваний владою міф про «гомогенність» польської культури.

Думка, відмінна від позиції правлячої партії, називають «антипольською», зазначає Беннун.

«Права на польську національну самосвідомість належать не одній групі людей або блоку, а всім громадянам Польщі, - підкреслила вона. - Різноманітність поглядів і підходів - від думки директора авангардного театру до точки зору традиціоналіста-священнослужителя - все те, що мені довелося почути в ході суспільного діалогу в Польщі, збагачує культуру цієї країни».

За її словами, як і багато інших країн, Польща переживає період політичної та культурної поляризації, а польський уряд прагне просувати близькі йому культурні традиції. Наприклад, багато хто з респондентів Беннун в Польщі говорили про вплив католицької церкви, в тому числі в галузі освіти. «Дуже важливо дотримуватися принципу відділення релігії від держави, як це гарантовано [польської] конституцією», - підкреслила Спецдоповідач ООН.

Вона також висловила стурбованість з приводу зростаючого впливу і «агресивності» ультраправих націоналістичних груп і християнських фундаменталістів. На її думку, з подачі держави їх погляди стають нормою, і часом їх висловлюють і представники уряду, причому без будь-яких для себе наслідків.

Опитування громадської думки свідчать про те, що поправки до закону «Про Інститут національної пам'яті» сприяли зростанню публічних ксенофобських висловлювань, в тому числі антисемітського характеру. Закон, прийнятий в 1998 році, регулює діяльність комісії з розслідування подій, які сталися в Польщі в 1917-1990 рр. Прийняті нещодавно поправки передбачають покарання за «різночитання» історичних явищ, наприклад, за згадка «польських таборів смерті».

Беннун турбує також посилення руху за заборону абортів і відсутність юридичного захисту представників сексуальних меншин.

«Повага до конституції Польщі та забезпечення незалежності судової влади - в числі найважливіших кроків щодо забезпечення культурних прав населення», - підкреслила Спецдоповідач ООН. За її словами, Польща ратифікувала чимало міжнародних та регіональних правозахисних механізмів, проте їй необхідно зміцнити заходи по їх ефективному застосуванню на практиці.

Напередодні сторіччя незалежності Польщі, яке відзначають в листопаді, Беннун закликала владу країни не підміняти поняття дискримінації та патріотизму.

Світ, 06.10.2018 13:07