Фото: соцмережа X Андріса Спрудса

Латвія готуватиме українських операторів дронів

Латвія розпочала підготовку українських операторів дронів. Цього року країна запланувала підготувати близько чотирьох тисяч військових.

Про це повідомив міністр оборони Латвії Андріс Спрудс, пише "Європейська правда".

За словами посадовця, торік Латвія підготувала чотири тисячі українських військових. Спрудс наголосив, що його країна готова підготувати приблизно таку ж кількість військових і цього року.

"З нового — ми розпочали програму підготовки пілотів БПЛА", — зазначив він.

Варто додати, що 13 серпня Спрудс повідомляв про передачу Україні чергового пакета безпілотників. Це відбулось в межах створеної раніше коаліції дронів. За словами очільника міноборони Литви, близько 500 безпілотників латвійського виробництва надаватимуть підтримку українським військовим у виконанні різноманітних бойових завдань. Загалом Латвія передала Україні вже три тисячі дронів.

Зокрема, на питання щодо використання наданих Латвією дронів для ударів по території Росії міністр зазначив, що "Україна має повне право захищатися".

"Зброя, яку ми надаємо, може бути використана на законних підставах проти законних цілей у РФ", — додав він.

Як відомо, у грудні 2023 року Латвія стала ініціатором створення Коаліції дронів. Ініціативу було оголошено під час зустрічі міністра оборони країни Андріса Спрудса з українським колегою Рустемом Умєровим у грудні 2023 року. Про саме формування коаліції МО України оголосило 17 січня 2024 року. Тоді ж було сформовано коаліцію з восьми країн, а в березні цього року до коаліції доєднались Канада та Австралія, збільшивши її до 10 учасників. Наразі ж до коаліції входять 15 країн.

Нагадаємо, раніше у Мінцифри повідомили, у скільки разів масштабувалося виробництво безпілотників в УкраїніЗа даними відомства, зараз 96% БпЛА, які закуповує держава, — українського виробництва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.08.2024 01:42