Фото ілюстративне зі соцмереж

У Мінцифри повідомили, у скільки разів масштабувалося виробництво безпілотників в Україні

Якщо два роки тому, коли стартував проект "Армія дронів", було сім виробників, у яких держава могла закуповувати дрони, то зараз їх 87. Таким чином за два роки виробництво безпілотників в Україні масштабувалося в 100 разів.

Таку інформацію оприлюднили в Мінцифри. Там зазначили, що за час повномасштабної війни відбулася справжня технологічна революція.

"Два роки тому ми майже з нуля почали розвивати ринок БпЛА та запустили проект "Армія дронів" спільно з Генштабом ЗСУ, Міноборони, Держспецзв’язку та UNITED24. Тоді було тільки сім виробників, у яких держава могла закуповувати дрони. Зараз їх 87, і виробництво безпілотників масштабувалося в 100 разів", — йдеться у повідомленні.

За даними відомства, зараз 96% БпЛА, які закуповує держава, — українського виробництва.

У Мінцифрі додали: щоби відкрити ринок БпЛА, створили умови для масштабування виробництва й ухвалили понад 20 законів і нормативно-правових актів, зокрема:

  • спростили допуск БпЛА до експлуатації;
  • скасували ПДВ та мито на комплектувальні для БпЛА;
  • збільшили маржинальність з 1% до 25%, коли в країнах НАТО цей показник — 17%;
  • зробили прозорі та підзвітні закупівлі;
  • створили перші у світі ударні роти БпЛА в межах "Армії дронів".

"Ці кроки дали змогу виробникам масштабувати виробництво та відкрито конкурувати за державні контракти, а державі — закуповувати дрони за найвигіднішими умовами", — заявили у відомстві.

Там також відзначили, що президент поставив завдання за 2024 рік виробити один мільйон БпЛА. Завдання виконали навіть швидше та вже законтрактували мільйон безпілотників.

Нагадаємо, що нещодавно безпілотники від п’яти литовських компаній пройшли успішні випробування в Україні. Тепер із виробниками можуть укласти повноцінні контракти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.08.2024 21:58