Випробування литовських дронів. Джерело: kam.lt

В Україні успішно випробували дрони від литовських виробників

Безпілотники від п’яти литовських компаній пройшли успішні випробування в Україні. Тепер із виробниками можуть укласти повноцінні контракти.

Про це повідомило Міністерство оборони Литви. У відомстві зазначили, що в Україні пройшли повторні випробування дронів від п’яти литовських виробників в умовах, наближених до бойового застосування.

Перед тим апарати вдосконалювали згідно з коментарями української сторони після перших випробувань. На цьому етапі хороші результати показали дрони п’яти литовських компаній.

У близькому майбутньому литовські виробники, які брали участь у випробуваннях, отримають запрошення подати фінальні пропозиції та можуть отримати контракти.

"Українці діляться своїм досвідом застосування безпілотників на полі бою, випробовують дрони наших виробників і потім, обравши найвідповідніші потребам варіанти, укладатимуть контракти з компаніями-виробниками. Це чудовий стимул і великий крок вперед для наших виробників безпілотників", — зазначив міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас.

У комюніке зазначили, що на підтримку України планують передати дрони литовських виробників загальною вартістю п’ять мільйонів євро, і такі ж безпілотники закуплять для литовської армії на три мільйони євро.

Віднедавна у Литві розпочали активно працювати над повноцінною інтеграцією найсучасніших безпілотних систем у війську, врахувавши досвід російсько-української війни. Влітку 2024 року підписали контракти на закупівлю різних типів безпілотників, зокрема, з латвійським виробником Edge Autonomy й естонським Threod Systems. Закупівлі здійснюють за терміновою процедурою. 

Також у Литві повідомили про ажіотаж на курсах операторів дронів: за тиждень після відкриття реєстрації всі місця на навчання вже заповнені до Нового року.

Нагадаємо, 6 серпня президент Володимир Зеленський розповів, що за минулий місяць Збройні сили України використали на фронті більше безпілотників ніж країна-агресорка.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.08.2024 19:55