Фото: соцмережі

У липні Україна запустила більше ударних безпілотників, ніж Росія: дані Forbes

У липні Україна вперше за час повномасштабного вторгнення здійснила більше атак дронів далекого радіусу дії, ніж Росія. Удари української армії безпілотниками є більш болючими для країни-агресора, ніж для країни, що захищається.

Про це повідомляє Forbes.

Опубліковані дані свідчать, що Росія атакувала 426 дронами типу Shahed по Україні в липні. За той же період Україна завдала удару у відповідь, застосувавши понад 520 дронів.

Росія, схоже, менш ефективна у збиванні атак, оскільки українські удари, схоже, завдають більших економічних збитків нафтопереробним заводам та іншим цілям. Україна може отримати перевагу у стратегічній війні далеких ударів безпілотників — і президент Зеленський обіцяє більше й найкращих ударних безпілотників у майбутньому.

Як зазначає Forbes, Росія витратила більшу частину своїх запасів балістичних і крилатих ракет великої дальності за кілька місяців війни. І хоча виробництво збільшилося з 2022 року, Росія, мабуть, випускає ракети приблизно з тією ж швидкістю, з якою вони виробляються, близько 120 на місяць. Хоча ракети важливі через їх руйнівний вплив, як це було видно на прикладі недавнього удару по дитячій лікарні, більша частина ударної потужності Росії великої дальності тепер представлена ​​у вигляді безпілотників. Їхня головна зброя — це розроблена в Ірані серія Shahed, відома в Росії як Geran, яку легко виробляти, і вона коштує всього 20 000 доларів у порівнянні з мільйоном або більше за ракету.

Спочатку імпортовані з Ірану Shahed все частіше виробляються за ліцензійною угодою на гігантському новому заводі в Алабузі, на схід від Москви. За останні два роки конструкція була змінена, але основи залишилися колишніми: гвинтовий безпілотник з восьмифутовим розмахом крил, що літає зі швидкістю близько 110 миль на годину, і боєголовкою вагою понад 100 фунтів. Крім низької вартості, головною перевагою Shahed є його дальність, яка становить понад тисячу миль, а можливо, і дві тисячі.

Варто зауважити, що зранку 31 липня рашисти продовжили свою наймасованішу атаку та знову почали тероризувати столицю дронами.  Зокрема, було зафіксовано рух кількох ворожих безпілотників у напрямку Києва.

Крім того, цієї ночі по всій Україні оголошували повітряну тривогу через зліт російського бомбардувальника МіГ-31К.

Нагадаємо, ввечері 30 липня у Києві та Білій Церкві було неспокійно — мешканці чули роботу ППО. У Повітряних силах попереджали про загрозу застосування балістики з Півночі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.08.2024 16:49