Лідери Євросоюзу схвалили проект угоди по Brexit на позачерговому саміті в Брюсселі

25 ЛИСТОПАДА 2018 13:02

Лідери 27 країн Євросоюзу затвердили проект угоди про вихід Великобританії з ЄС на позачерговому саміті в Брюсселі. Про це повідомив глава Євроради Дональд Туск на своїй сторінці в Twitter.

Також інформацію підтвердив президент Франції Еммануель Макрон, який виступив на підтримку домовленості, охарактеризувавши її як «хорошу». У той же час він підкреслив, що вихід Великобританії з ЄС говорить про необхідність глибоких реформ в організації, що має стати лейтмотивом виборів до Європарламенту в травні 2019 року.

Тепер, коли угоду по Brexit затвердили європейські лідери, для вступу в силу воно має отримати схвалення двох парламентів: європейського і британського.

Раніше в ході саміту голова Європарламенту Антоніу Таяні вже підтримав проект угоди, назвавши його взаємовигідним для Лондона і Брюсселя.

Останній являє собою значний документ з 585 сторінок, робота над яким йшла майже два роки. Передбачається, що договір буде регулювати відносини Лондона і Брюсселя після того, як Великобританія покине ЄС 29 березня 2019 року.

У той же час за його межами залишився один з ключових питань Brexit - гарантія відсутності жорсткого кордону між Ірландією і Північною Ірландією. Учасники переговорів просто відклали цю проблему, письмово зобов'язавшись знайти рішення до 1 липня 2020 року.

Відповідно до угоди, протягом усього дворічного перехідного періоду після Brexit Великобританія буде виконувати всі обов'язки країни ЄС, дотримуватися норм загального європейського ринку і платити внески в бюджет співтовариства (близько 13 млрд фунтів на рік). Зате Лондон повністю втратить можливість впливати на систему прийняття рішень в Євросоюзі.

Тепер прем'єр-міністру Великобританії Терезі Мей належить «проштовхнути» такий проект документа через вельми скептично налаштований парламент королівства.

Політика, 25.11.2018 13:02