Фото: vido.com.ua

Лікує чи ні? Медики розвіяли міфи про медичний канабіс

Верховна Рада два тижні тому у першому читанні схвалила законопроект №7457 про легалізацію медичного канабісу. Дискусії про це тривали роками, через суперечливі позиції депутати так і не наважувалися ухвалювати це рішення. Однак лікарі не втомлюються повторювати, що доступ пацієнтів до препаратів на основі медичного канабісу — це реалізація права на медичну допомогу для сотень тисяч українців з важкими захворюваннями.

У Національній службі здоров'я України пояснюють, що найбільш поширеним міфом про медичний канабіс є твердження, що нібито він не є ліками. Проте це неправда.

У світі зібрано достатньо наукових даних, які підтверджують, що застосування препаратів на основі медичного канабісу є ефективним при лікуванні понад 50 патологічних станів:

  • неврологічних захворювань;
  • захворювань травного тракту;
  • хронічному болю невропатичного походження;
  • при наданні паліативної допомоги;
  • медичний канабіс необхідний онкопацієнтам, для яких страшний біль — щоденна реальність.

У НСЗУ додають, що на сьогодні 56 країн схвалили використання медичного канабісу, зокрема серед яких такі країни ЄС, як: Німеччина, Іспанія, Нідерланди, Італія, Чехія, Франція, Португалія, Польща, Греція, Австрія, Данія, Бельгія, Норвегія, а також Ізраїль, Велика Британія, США та Канада.

"Тож медичний канабіс — це ліки! Прийняття закону №7457 — це акт милосердя для тих, хто потребує цих ліків", — наголосили у Нацслужбі здоров'я.

Законопроект про медичний канабіс: як реагувало суспільство

Верховна Рада 13 липня у першому читані проголосувала за законопроект про легалізацію медичного канабісу в Україні. Водночас нардепи з фракції "Батьківщина" на чолі з Юлією Тимошенко запропонували винести питання вирощування і виробництва конопель (канабісу) на всеукраїнський референдум.

Документ №7457 не передбачає легалізацію марихуани, яка викликає наркотичне сп'яніння. За даними МОЗ, медичний канабіс допомагає здолати наслідки хіміотерапії, ефективний при ПТСР у військових, допомагає пацієнтам з хворобою Паркінсона та забезпечує прийнятну якість життя у невиліковних пацієнтів.

Утім, лише у разі ухвалення нормативний акт дозволить вирощувати в Україні сировину для експорту, а хворим можуть призначити лише ліки синтетичного походження без використання коноплі. Щоб пацієнти отримали ліки, необхідно видалити марихуану з переліку заборонених в Україні речовин. Прибічники документа наголошують, що важливо було ухвалити законопроект хоча б у такій формі, а пізніше можна буде внести у нього необхідні зміни.

Раніше понад 40 лікарів-онкологів України виступили за ухвалення законопроєкту і підписали відповідне звернення. Також на підтримку документа висловилися чимало відомих людей, онкопацієнти та військові, які отримали поранення. Рада національної безпеки і оборони та Міністерство у справах ветеранів також закликали Верховну Раду ухвалити закон про медичний канабіс.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій виступили проти ухвалення проекту закону №7457 і просила парламент та уряд зняти його з розгляду. Представники релігійних організацій також звернулися до президента із закликом не підписувати документ у разі його ухвалення.

"Всім, хто дискутує навколо проблеми канабісу, слід чітко і ясно усвідомлювати, що це — наркотична речовина, вживання якої несе ті самі ризики, що й вживання інших наркотичних речовин. Надання препаратам канабісу "медичного" статусу не перетворює наркотичний препарат у безпечні ліки. Якщо спробувати пояснити дуже просто, у споживанні "медичного канабісу" для лікування є стільки ж реального лікування, скільки й у споживанні "медичного спирту", — зауважували церковники.

Нагадаємо, постійний представник президента в Криму Таміла Ташева повідомляла, що Україна розглядає можливість вирощувати канабіс в окремих регіонах півострова. Відповідний крок наша країна планує зробити після його легалізації. За словами чиновниці, ідею про вирощування канабісу в Криму та сприяння виробництву медичних засобів на основі канабісу та експорту його в інші країни внесли до "Стратегії економічного відновлення Криму".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.07.2023 05:26