Фото: myvin.com.ua

Рада підтримала законопроект про медичний канабіс у першому читанні

У четвер, 13 липня, Верховна Рада України підтримала законопроект про медичний канабіс у першому читанні. За підтримку документа проголосували 268 нардепів. 

Про це повідомив депутат Ярослав Железняк. 

голосування ВР

Фото: Telegram Ярослав Железняк

 

Ініціатором законопроекту, який був поданий до парламенту ще рік тому, є уряд. Проект закону "Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни" передбачає розширення доступу пацієнтів до ліків на основі медичного канабісу та полегшення терапії для певних хвороб і станів. Документ розроблений на основі сучасних міжнародних досліджень і рекомендацій, що підтверджують можливість медичного застосування канабісу у лікуванні.

Крім того, в документі пропонується ліцензувати господарську діяльність із культивування сортів коноплі для медичних цілей. Для цього, відповідно, потрібно буде отримати дозвіл. За обігом коноплі для медичних цілей та продуктів із неї буде постійний нагляд. Зокрема кожна партія препаратів має маркуватися унікальним штрих-кодом.

Додатково має бути створений електронний реєстр обліку переміщення медичного канабісу. Отримати препарати на основі канабісу можна буде лише за призначенням лікаря відповідно до медичних показань.

Законопроект передбачає, що медичний канабіс доцільно використовувати при:

  • неврологічних захворюваннях, таких як розсіяний склероз, епілепсія;
  • захворюваннях травного тракту та побічних ефектах, пов'язаних з лікуванням ВІЛ/СНІД;
  • наркотичній залежності та проблемах психічного характеру (за попередніми доказами, ефективне використання канабісу як замісної терапії для опіоїдів, стимуляторів та алкоголю, а також для подолання тривоги, ПТСР та порушення сну);
  • хронічному болю невропатичного походження;
  • паліативній допомозі (наприклад, для полегшення комплексу симптомів онкохворих).

Кого лікуватимуть канабісом

У Міністерстві охорони здоров'я пояснили, що йдеться про лікування людей, які мають хронічний біль, неврологічні розлади та психічні розлади. Він уточнив, що медичний канабіс використовуватиметься за наявності доказової бази щодо ефективності його використання: відповідні препарати продаватимуть за рецептами.

Наразі необхідно розробити клінічні протоколи щодо дозування та конкретних випадків використання таких ліків. Для цього знадобиться близько шести місяців. Крім того, препарати мають пройти реєстрацію в Україні.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський виступив за легалізацію медичного канабісу і використання таких ліків для усіх, хто цього потребуватиме. Також він підтримав виробництво ліків в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.07.2023 13:43