Фото: Українська правда

У МОЗ підтримали ініціативу Зеленського щодо легалізації медичного канабісу: про що йдеться у законопроекті

У Міністерстві охорони здоров’я України підтримують легалізацію препаратів, які виготовлені на основі медичного канабісу. Багато країн вже ухвалили відповідні зміни до законодавства.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив заступник міністра охорони здоров'я — головний державний санлікар України Ігор Кузін.

"З боку Міністерства охорони здоров’я ми, безумовно, підтримуємо таку законодавчу ініціативу", — сказав він.

Кузін наголосив, що даний законопроект дозволяє використовувати в медичних цілях препарати, які були виготовлені з медичного канабісу.

"Це не означає, що канабіс буде використовуватися для рекреаційних цілей. Це означає, що через певні регуляції буде дозволено використовувати препарати медичних конопель саме при лікуванні пацієнтів… Мова йде виключно про медичне застосування", — сказав санлікар.

Кузін підкреслив, що Міністерство охорони здоров’я надало позитивну оцінку цьому законопроекту, тому він найближчим часом може бути винесений в зал Верховної Ради й там прийнятий.

Заступник міністра охорони здоров'я зауважив, що реалізація цього законопроєкту може відбутися за півроку-рік після його ухвалення.

Кого лікуватимуть канабісом

За словами Кузіна, йдеться про лікування людей, які мають хронічний біль, неврологічні розлади та психічні розлади. Він уточнив, що медичний канабіс використовуватиметься за наявності доказової бази щодо ефективності його використання: відповідні препарати продаватимуть за рецептами.

Посадовець наголосив, що ще необхідно розробити клінічні протоколи щодо дозування та конкретних випадків використання таких ліків. Для цього знадобиться близько шести місяців. Крім того, препарати мають пройти реєстрацію в Україні.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський виступив за легалізацію медичного канабісу і використання таких ліків для усіх, хто цього потребуватиме. Також він підтримав виробництво ліків в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.07.2023 14:54