Фото: LTG NUOTR

Литовські прикордонники не пропустили білоруський вагон: на ньому помітили "символ війни"

Працівники компанії LTG Cargo на контрольно-пропускному пункті у Кені помітили, що на територію Литви з Білорусі прийшов потяг, один із вагонів якого був відзначений символом "Z". Оскільки цей символ використовує російська армія, вагон відчепили та повернули до Білорусі.

Про це повідомляє Delfi. За інформацією групи LTG, із середини травня цього року це була вже третя спроба провезти через Литву вагон із таким символом.

За чинними в Литві законами, перевезення територією країни вагонів із такими розпізнавальними знаками заборонено. До списку заборонених символів "Z" внесли у 2022 р. Він означає російську військову агресію та пропаганду воєнних злочинів. 

Працівники LTG Cargo і прикордонники постійно стежать за складами, що в'їжджають на територію Литви. Як зазначає джерело, усі написи на вагонах, що перевозяться по території Литви, повинні відповідати вимогам місцевих законів.

Заборона російської символіки Z і V

Латинські символи Z і V російські окупанти наносять на військову техніку, яка бере участь у війні в Україні.

Верховна Рада України навесні 2022 року ухвалила закон, що забороняє використання цих символів. У квітні 2023 року Кабінет міністрів заборонив замовляти й виготовляти в Україні індивідуальні номерні знаки на автомобілі з літерами Z і V, оскільки це натякає на символіку окупантів.

Російська військова символіка заборонена також в деяких інших країнах, наприклад в Латвії та Німеччині.Та й у самій Росії після початку українського контрнаступу почав втрачати популярність головний символ військового вторгнення в Україну — знак Z.

Нагадаємо, у серпні 2023 року з'явилась інформація, що влада Казахстану опрацьовує норми запровадження заборони на товари з "етнополітизованою символікою". Зокрема, йдеться про атрибутику ПВК "Вагнера", а також про неофіційні символи підтримки Росії у війні проти України — літери Z та V.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.06.2024 16:18