Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв. Фото: Фото: EAST NEWS

Казахстан хоче заборонити товари з військовою символікою Росії

Влада Казахстану опрацьовує норми запровадження заборони на товари з "етнополітизованою символікою". Зокрема, йдеться про атрибутику ПВК "Вагнера", а також про неофіційні символи підтримки Росії у війні проти України — літери Z та V.

Про це повідомило агентство КазТАГ.

Заборона також може торкнутися товарів з написами "Армія Росії" та "Ввічливі люди" ("Вежливые люди"), емблеми Робочої партії Курдистану та Східного Туркестану. Як зазначив прокурор відділу захисту суспільних інтересів, "окремими представниками різних етносів у суспільному полі демонструється різна етнічна символіка", що спричиняє неоднозначну реакцію у суспільстві.

Прокуратура в рамках обмежень запропонувала уряду заборонити виготовлення, перевезення та розповсюдження в Казахстані продукції із символами, які використовуються протиборчими сторонами у збройних конфліктах. За поширення в Казахстані зазначеної продукції пропонується запровадити адміністративну відповідальність.

Заборона російської символіки Z і V

Латинські символи Z і V російські окупанти наносять на військову техніку, яка бере участь у війні в Україні.

Верховна Рада України навесні 2022 року ухвалила закон, що забороняє використання цих символів. У квітні 2023 року Кабінет міністрів заборонив замовляти й виготовляти в Україні індивідуальні номерні знаки на автомобілі з літерами Z і V, оскільки це натякає на символіку окупантів.

Російська військова символіка заборонена також в деяких інших країнах, наприклад в Латвії та Німеччині.Та й у самій Росії після початку українського контрнаступу почав втрачати популярність головний символ військового вторгнення в Україну — знак Z.

Нагадаємо, у травні білоруський диктатор Олександр Лукашенко запропонував Казахстану ядерну зброю. Натомість Астана повинна вступити до Союзної держави. Касим-Жомарт Токаєв назвав пропозицію білоруського диктатора "жартом".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 06.08.2023 00:26