Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Майже 1 200 мертвих окупантів, 57 артсистем і не тільки: Генштаб оновив втрати ворога

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія вже втратила понад 546 тисяч своїх військових. За минулу добу ця цифра зросла приблизно на 1 180 мертвих окупантів. До того ж на полі бою рашисти втратили велику кількість бойової техніки.

Про це повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого 2022 року по 3 липня 2024 року орієнтовно склали:

  • особового складу — близько 546 270 (+1 180);
  • танків — 8 123 (+16);
  • бойових броньованих машин — 15 583 (+17);
  • артилерійських систем — 14 712 (+57);
  • реактивних систем залпового вогню — 1 115 (+1);
  • засобів протиповітряної оборони — 876 (+2);
  • літаків — 360 (+0);
  • гелікоптерів — 326 (+0);
  • безпілотників оперативно-тактичного рівня — 11 668 (+27);
  • крилатих ракет — 2 336 (+1);
  • кораблів / катерів — 28 (+0);
  • підводних човнів — 1 (+0);
  • автомобільної техніки й автоцистерн — 19 850 (+63);
  • спеціальної техніки — 2 464 (+12).

Дані про втрати ворога станом на 3 липня

Інфографіка: Генштаб ЗСУ

Ситуація на фронті

На Харківському напрямку ворог продовжував наступальні (штурмові) дії за підтримки авіації, загалом тут відбулося вісім бойових зіткнень в районах населених пунктів Вовчанськ і Глибоке.

На Куп’янському напрямку кількість боєзіткнень за добу склала 13. Сили оборони відбивали атаки противника в районах Синьківки Харківської області та Стельмахівки на Луганщині. Основні зусилля ворог прикладав у районі Синьківки — там відбулося близько 80 відсотків від усіх протистоянь на напрямку.

На Лиманському напрямку наші війська стали на заваді 18 атакам окупантів в районах населених пунктів Греківка, Макіївка, Невське Луганської області та Терни на Донеччині.

На Сіверському напрямку Сили оборони відбили п'ять атак в районах Івано-Дар’ївки, Спірного та Виїмки Донецької області.

На Краматорському напрямку українські захисники зупинили 14 спроб противника прорвати нашу оборону в районах Кліщіївки, Калинівки, Іванівського та Часового Яру Донецької області.

На Торецькому напрямку агресор значно активізувався - вчиняв 32 атаки, зокрема, у районах Торецька, Північного, Південного, Залізного та Нью-Йорка на Донеччині.

На Покровському напрямку наші оборонці відбивали 51 атаку окупантів поблизу Новоолександрівки, Воздвиженки, Євгенівки, Новоселівки Першої, Лозуватського, Яснобродівки, Макарівки, Калинового, Пантелеймонівки й Уманського Донецької області. Основні зусилля ворог концентрував у районі Новоолександрівки — провів там понад половину своїх атак.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районі Георгіївки, Красногорівки та Парасковіївки, де ворог 10 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку противник здійснив три штурми наших позицій в районах Водяного та Костянтинівки Донецької області.

На Оріхівському напрямку відбулось одне бойове зіткнення біля Роботиного на Запоріжжі.

На Придніпровському напрямку окупанти й надалі намагаються вибити підрозділи Сил оборони з позицій на плацдармах. Усі чотири атаки росіян успіху не мали.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна ситуація без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями, противник зберігає військову присутність, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, обстрілює населені пункти з території Росії, зокрема, постраждали Хрінівка, Рясне, Миропілля, Баранівка та Дегтярне.

Удари ЗСУ

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують бойовий потенціал ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення й у тилу.

За добу, що минула, авіація та ракетні війська й артилерія Сил оборони уразили склад боєприпасів; два засоби ППО, артилерійську систему, пункт управління і шість районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки.

Нагадаємо, що, за інформацією аналітиків американського Інституту вивчення війни, російські окупанти можуть використати тиск на Торецьк для просування або в районі Часового Яру, або в районі Авдіївки. Тож існує стратегічний взаємозв’язок між нинішніми наступальними операціями Росії на різних напрямках.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Війна, 03.07.2024 10:20