Макрон не скасує підвищення податку на паливо, незважаючи на протести

27 ЛИСТОПАДА 2018 13:48

 

Французька влада «чує» вимоги протестуючих, які виступають проти підвищення податку на дизельне паливо і бензин. Однак відмовлятися від цього заходу Єлисейський палац не збирається, заявив президент республіки Еммануель Макрон.

Вже більше тижня у Франції тривають масові протести проти ініціативи Макрона про підвищення тарифів на дизпаливо і бензин. Передбачається, що дана міра дозволить добути додаткові кошти на розробку екологічно чистих видів палива. А турбота про навколишнє середовище стане важливим плюсом для Парижа напередодні виборів до Європарламенту навесні наступного року, повідомляє France24.

Однак оплатити екологічні ініціативи Макрона зі своєї кишені багато французів не готові. Особливе обурення виходить від не надто заможних громадян з маленьких міст і сільської місцевості: збільшуючи тарифи, уряд в першу чергу б'є по малозабезпечених верствах населення, одночасно знижуючи податки на майно для багатих.

До протестів приєдналися сотні тисяч людей. Протягом тижня активісти в «жовтих жилетках» всіляко привертали до себе увагу влади, перекриваючи автомобільні шосе, об'їзні дороги і блокуючи заправні станції.

У минулі вхідні маніфестації з новою силою спалахнули в Парижі, де «жовті жилети» провели на Єлисейських полях 100-тисячний мітинг з вимогою негайної відставки Макрона.

Не обійшлося без сутичок з поліцією: правоохоронці застосували проти учасників протесту водомети і сльозогінний газ, 130 активістів були затримані. Всього ж по країні пройшло близько 1600 демонстрацій.

Світ, 27.11.2018 13:48