Меркель назвала зростання асигнувань НАТО відповіддю на анексію Криму

08 ЛИПНЯ 2018 14:43

Конфлікт в Донбасі і анексія Росією Криму підштовхнули НАТО до підвищення витрат на оборону. Про це канцлер ФРН Ангела Меркель (Angela Merkel) заявила в подкасті, розміщеному в Twitter в суботу, 7 липня напередодні саміту Північноатлантичного альянсу 11-12 липня в Брюсселі.

«Для всіх нас анексія Криму та бойові дії на сході України стали подією, що зіграли вирішальну роль «для подальших «радикальних змін і рішень», прийнятих альянсом, особливо під час саміту в Ньюпорті (Південний Уельс) у вересні 2014 року», – зазначила Меркель.

В ході тієї зустрічі держави-члени НАТО домовилися протягом десяти років довести асигнування на оборонні потреби до 2 відсотків від обсягу ВВП. У березні генсек альянсу Йенс Столтенберг заявив, що в поточному році цю планку досягли вже вісім країн.

«Це означає, що ми знову повинні активніше концентруватися на обороні альянсу і вживати відповідних заходів, наприклад за рахунок присутності в державах Центральної та Східної Європи», - підкреслила глава німецького уряду.

Світ, 08.07.2018 14:43