Мешканцям сирійського табору «Рукбан» загрожує голод

17 ТРАВНЯ 2019 12:24

Жителі табору для внутрішніх переселенців, розташованого на південному сході Сирії, на кордоні з Йорданією, відчувають гостру нестачу продовольства.

Вони, можна сказати, голодують, зазначили представники ООН, виступаючи на прес-конференції в Женеві. Вони також засудили обстріл підконтрольних опозиції територій на північному заході Сирії.

За словами старшого гуманітарного радника Спеціального посланника ООН по Сирії Наджат Рочді, мешканці табору «Рукбан», розташованого на кордоні з Йорданією, останній раз отримали допомогу в лютому. З тих пір через нестерпні умови життя 12 тисяч осіб були змушені шукати притулок в іншому місці.

В Ідлібі, незважаючи на досягнуті в вересні минулого року домовленості про припинення вогню, активізувалися бойові дії. Представник ООН рішуче засудила обстріл житлових районів і об'єктів цивільної інфраструктури, в тому числі медичних установ і шкіл.

За останніми даними, понад 180 тисяч людей покинули свої будинки. Для багатьох з цих людей це вже далеко не перше вимушене переселення за вісім років війни. Деякі перебралися в райони на півночі і на сході країни, інші знайшли притулок в Алеппо.

Рочті виступила перед журналістами після засідання Групи з гуманітарних питань в Сирії. За її словами, члени Групи закликали сторони конфлікту зупинити ескалацію насильства в Ідлібі. Вони також зажадали, щоб країни, зокрема Росія і Туреччина, підтвердили прихильність домовленості про припинення вогню.

Представник ООН нагадала, що в Ідлібі проживає три мільйони людини, з яких один мільйон - діти. За її словами, у зв'язку з нинішньою ескалацією насильства, сотні тисяч людей в провінції ризикують життям, десятки тисяч дітей позбавлені можливості ходити в школу, а багато гуманітарні організації призупинили свої операції.

Наджат Рочді також розповіла про табір Аль-Хол. За її словами, 90 відсотків мешканців там складають жінки з дітьми, дві третини населення - неповнолітні, з них 470 живуть без батьків.

Світ, 17.05.2019 12:24