Мікрочастинки пластику можуть потрапляти в організм людини через морепродукти

22 ТРАВНЯ 2019 12:13

Близько 220 морських організмів заковтують мікрочастинки пластику, причому більше половини з них людина вживає в їжу. Це не рахуючи птахів, черепах і ссавців.

М'ясо великої риби для людини не небезпечно, так як мікрочастинки містяться тільки в кишечнику, який не вживають в їжу. Небезпеку в основному представляють морепродукти, які споживають в їжу без попереднього патрання.

Про це йдеться в новій доповіді Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО). Його автори досліджували вплив найдрібніших частинок пластика - діаметром в п'ять міліметрів і нижче - на навколишнє середовище і здоров'я людини, повідомляє UN.

З 1950 року обсяги виробництва і використання пластикової продукції постійно зростають. У 2015 році цей показник склав 350 млн. тон.

До середини століття, як очікується, людство буде виробляти мільярд тон пластика в рік. Мікрочастинки з'являються в результаті розпаду великої продукції - пляшок, стаканчиків, рибальських сіток, а також виробництва різних матеріалів, що складаються з дрібних елементів, наприклад, абразивного порошку.

В організм людини токсини потрапляють через воду, повітря і м'ясо морських організмів, перш за все тих, що не потрошать до вживання в їжу. Однак і риба побільше може становити небезпеку, оскільки наночастинки пластика можуть всмоктуватися з її кишечника і потрапляти в кровотік.

Автори доповіді закликають людство відмовитися від використання одноразової пластикової продукції, не викидати її в море, замінювати пластикові елементи рибальських снастей на більш екологічно чисті варіанти, а також поліпшити моніторинг пластикового забруднення в країнах, що розвиваються.

Суспільство, 22.05.2019 12:13