Фото: соцмережі

Міндовкілля озвучило суму збитків через забруднення річок Сейм і Десна

Через забруднення річок Сейм та Десна у Чернігівській та Сумській областях збитки довкіллю сягнули понад 405 мільйонів гривень.

Про це повідомила міністерка захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук.

За її словами, потрапляння забруднених вод від російського цукрового заводу у Сейм призвело до значної екологічної шкоди. Наразі забруднена вода рухається до Київщини.

"Зрозуміло, в людей виникає багато запитань та острахів. Чи вплине ситуація на водозабезпечення? Якою буде якість води та чи взагалі буде вода у киян? Одразу наголошую, ситуація контрольована. Всі органи державної та місцевої влади, відповідальні служби працюють у посиленому режимі, щоб мінімізувати наслідки. Забруднення вже менш концентроване, ніж було на початку у Сеймі та у точках відбору води на Чернігівщині. До Київщини воно дійде ще в меншій концентрації", — зазначила Гринчук. 

Посадовиця додала, що очисні споруди Київщини впораються з цим викликом. Крім того, "Київводоканал" підготував 120 тонн пилоподібного активованого вугілля. У випадку погіршення ситуації застосовуватиметься технологія посиленого очищення води. Отож якість води у кранах споживачів не зміниться.

Раніше стало відомо про забруднення річок Сейм і Десна. Причиною стало те, що з території Росії за течією рухалася отруйна речовина. Щоправда, в Київській обласній військовій адміністрації наголошували, що на території області забруднення Десни не фіксують.

Нагадаємо, на ріці Десна поблизу Чернігова склалася критична екологічна ситуація. Там потемніла вода та фіксується масовий замор риби. Проте місто не споживає воду з ріки, тому загрози життю та здоров‘ю чернігівців немає.

Своєю чергою заступник директора ПрАТ "Київводоканал" Володимир Костюк заявив, що через масштабне забруднення річки Десна у столиці України можуть виникнути проблеми із питною водою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Суспільство, 11.09.2024 22:47