Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Забруднення річок Сейм та Десна: актуальна інформація щодо ситуації на Чернігівщині

Забруднення води із річок Сейм та Десни вже дійшло до Чернігівської області. Проте воно незначне та типове для цього періоду року. 

Про це повідомила прес-служба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

"Станом на 5 вересня забруднювальні органічні речовини дійшли до ділянки річки Десна в місті Чернігів. Забруднення води за результатами лабораторних досліджень — незначне, типове для цього періоду року", — йдеться у повідомленні.

Наразі спостерігається зміна характеру руху забруднювальних речовин по річці Десна. Зокрема, "воно йде не суцільним масивом, а  пересувається по найглибшій частині річки, окремими плямами". Наразі забруднення осідає на дно.

У Міндовкіллі зазначили, що протягом останньої доби на ділянці річки Десна перед Черніговом проводили заходи з насичення киснем поверхневої води. За даними Держводагентства, перевищень хімічних або високотоксичних компонентів не встановлено.

"Вода на підході до Чернігова мутна та темнішає. Швидкість переміщення забруднення змінюється залежно від звивистості русла", — додали в прес-службі.

До того ж за даними моніторингу, на Сумщині спостерігається стабілізація стану річки Сейм від кордону з РФ до селища Чаплищі Сумської області. Там відмічається незначне збільшення розчиненого кисню у воді, відсутність різкого неприємного запаху та відновлення природного кольору води. Рівень хімічного споживання кисню майже прийшов до норми. Мор риби не фіксується.

У відомстві наголосили, що загрози питному водопостачанню немає. Адже питні водозабори для населення з річок Сейм та Десна в Чернігівській та Сумській областях не здійснюються. Усі служби на місцях роблять усе, аби населення не постраждало.

На річці Десна фахівці Держекоінспекції спільно з рибоохоронним патрулем здійснюють заходи з уловлювання загиблої риби. Загалом станом на сьогодні на території Чернігівської області зібрано 10,7 тонни загиблої риби. На території Сумської області вже зібрано понад 12 тонн загиблої риби, протягом останніх днів тут мор риби не зафіксовано. 

Нагадаємо, раніше міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець повідомляв, що орієнтовні збитки, отримані Харківщиною від забруднення нафтопродуктами внаслідок російського удару по нафтобазі у лютому, складають близько 30 мільйонів гривень. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.09.2024 20:30