Микола Сольський. Фото з Facebook

Міністр Сольський, якого підозрюють у заволодінні державними землями, подав у відставку

У четвер, 25 квітня, міністр агрополітики Микола Сольський подав у відставку. Його підозрюють у заволодінні державними землями вартістю понад 290 мільйонів гривень.

Про це повідомив спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук.

"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посади Міністра аграрної політики та продовольства України", — написав він у Facebook.

За його словами, заяву буде розглянуто на одному з найближчих пленарних засідань.

Заява про відставку Миколи Сольського

Заява про відставку Миколи Сольського. Джерело Facebook Руслана Стефанчука

Варто зазначити, що 24 квітня у Верховній Раді України зареєстрували постанову про звільнення міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського. Ініціаторами постанови стали депутати фракції "Батьківщина". 

Також 24 квітня відбувся суд, на якому мали обирати запобіжний захід міністру аграрної політики та продовольства, але засідання перенесли на 25 квітня. Причина — міністра викликали до Верховної Ради.

Справа Миколи Сольського: деталі

Національне антикорупційне бюро 23 квітня викрило міністра аграрної політики та продовольства України Миколу Сольського на заволодінні державною землею на 291 мільйон гривень. Правоохоронці не вказували його прізвище, однак, за даними ЗМІ, йдеться саме про Сольського. Слідство встановило, що до складу злочинної групи на чолі з топ-посадовцем входили службові особи органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів — так звані куратори.

Учасники злочинної схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два державні підприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Відтак, через відсутність відповідних документів обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок. Далі ці ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю.

Водночас умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання. 

Внаслідок незаконної оборудки у 2017-2021 роках учасники схеми заволоділи 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких на момент вчинення злочину становила понад 291 мільйон гривень. Крім того, фігуранти здійснили спробу заволодіти 3282 га землі вартістю близько 190 мільйонів гривень, однак правоохоронці зірвали плани зловмисників.

Нагадаємо, через кілька годин після повідомлення НАБУ Микола Сольський прокоментував інформацію оголошення йому підозри у справі про заволодіння державною землею. Він заявив, що йдеться про події 2017-2018 років, коли він був адвокатом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.04.2024 18:59