Фото: прес-служба Мін'юсту

Міністр юстиції повідомив, скільки засуджених вже звільнили для участі у війні

На сьогодні вже понад 2750 українських чоловіків було звільнено із в'язниць для участі у бойових діях. Як відомо, у травні поточного року парламент ухвалив закон, який дозволяє деяким категоріям засуджених вступати в армію на час дії воєнного стану.

Про це повідомляє The Washington Post. У коментарі виданню міністр юстиції України Денис Малюська зробив прогноз, що під час першого етапу набору щонайменше чотири тисячі засуджених чоловіків матимуть бажання стати добровольцями. Поки засуджені служитимуть лише у підрозділах, які повністю складаються з колишніх в'язнів.

Згідно з новим законом, ув'язнені, які мають право брати участь у програмі амністії, можуть бути направлені тільки в штурмові бригади.

"Мотивація наших ув'язнених сильніша, ніж у наших звичайних солдатів. Їхнє звільнення — лише одна частина мотиву. Вони хочуть захистити свою країну та хочуть перевернути сторінку", — сказав Малюська в інтерв'ю в одній із в'язниць, де для участі у бойових діях вже звільнено близько 100 осіб.

Водночас не всі ув’язнені можуть потрапити на фронт. Не мають права брати участь у бойових діях ті, хто вбив більше однієї людини, вчинив акти сексуального насильства або порушив закони національної безпеки. Будь-який ув'язнений, який бажає брати участь у бойових діях, повинен бути фізично здоровим, пройти психологічне обстеження і бути не старше 57 років, що дозволяє йому відсидіти не менше трьох років до досягнення віку звільнення у 60 років.

"На відміну від Росії, де піонерами вербування злочинців стала група найманців Вагнера, в Україні засуджені будуть призиватися лише в офіційну армію і отримуватимуть ті самі пільги, що й звичайні солдати", — пише The Washington Post.

Малюська вказує, що деякі командири хочуть бачити у своїх підрозділах ув’язнених. За його словами, між військовими командирами йде конкуренція за добровольців з-поміж колишніх засуджених.

"Не вистачає бійців, тому вони дуже хочуть отримати доступ до в’язниць", — сказав міністр.

Водночас є й сумніви щодо перебування в’язнів на бойових позиціях. Військові командири побоюються, що звільнені чоловіки влаштують заворушення на лінії фронту чи покинуть свої позиції.

Нагадаємо, що до лав Сил оборони не можуть бути мобілізовані особи, які вчинили умисні вбивства (як пізніше було уточнено, іноді вбивці можуть бути звільнені), ґвалтівники, педофіли, засуджені за незаконне виробництво, придбання, розповсюдження або зберігання наркотиків, ті, хто вчинив злочини проти основ національної безпеки України, а також екс-посадовці.

Раніше Денис Малюська висловив переконання, що із закладів пенітенціарної системи можна було б мобілізувати від 10 до 20 тисяч засуджених, не в останню чергу тому, що в Україні переповнені установи виконання покарань.​

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.06.2024 01:13