Мішель Бачелет засудила масову страту в Саудівській Аравії

24 КВІТНЯ 2019 19:55

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет засудила масову страту в Саудівській Аравії.

Смертний вирок був приведений у виконання відразу в шести містах королівства. У вівторок 37 мусульманам-шиїтів, які брали участь в антиурядових протестах і засудженим за терористичну діяльність, відрубали голови; тіло одного з них після цього було виставлено на загальний огляд, повідомляє UN.

Бачелет також підкреслює, що судовий процес над підозрюваними проходив з серйозними порушеннями, свідчення вони давали під тортурами, а троє з них ще не досягли повноліття.

«Особливий жах викликає факт того, що троє страчених були неповнолітніми. Я закликаю уряд Саудівської Аравії негайно переглянути своє законодавство щодо боротьби з тероризмом, а також категорично заборонити застосування смертної кари в відношенні неповнолітніх», - сказала Бачелет.

Верховний комісар також висловила стурбованість долею тих, хто зараз очікує страти.

«Я закликаю владу призупинити приведення у виконання смертних вироків і почати конструктивний діалог з представниками Управління ООН з прав людини», - сказала Бачелет.

Вона нагадала, що саудівська Аравія ратифікувала Конвенцію про права дитини та Конвенцію проти тортур, і закликала владу дотримуватися принципів міжнародного гуманітарного права.

Світ, 24.04.2019 19:55