Скріншот з відео

Мітинг в Єревані: вірмени рвуть свої російські паспорти під посольством РФ (відео)

Жителі Вірменії незадоволені тим, як вирішилася ситуація з Нагірним Карабахом. В місті другий день тривають мітинги. Зокрема, вірмени рвуть свої російські паспорти під посольством Російської Федерації в Єревані. 

Відео протестів з'явилися у російських Telegram-каналах.

Люди підіймають прапори США та ЄС. Будівля оточена поліцією. Близько 20:30 за київським часом там почалися сутички — протестувальники почали кидати у силовиків каміння та пляшки. Правоохоронці заявили, що можуть застосувати спецзасоби.

Зокрема, люди вигукують: "Росіяни — свині", "Росія — імперія зла" тощо. 

"Ми дійшли до того, що через вас загинули наші діти. Ми ніколи вам цього не пробачимо. Будь проклята, імперія зла!" — вигукнув один з чоловіків у мікрофон.

Конфлікт у Нагірному Карабаху

19 вересня Азербайджан розпочав "антитерористичні заходи" в Нагірному Карабасі для відновлення конституційного ладу. Формальним приводом став підрив вантажівки та загибель військових, у чому звинуватили Вірменію

Влада невизнаного Карабаху ухвалила рішення про припинення вогню 13:00 20 вересня. Регіон переходить під контроль Азербайджану. 

"Досягнуто угоди про виведення підрозділів, що залишилися, і військовослужбовців ЗС Вірменії, розформування та повне роззброєння "збройних формувань армії оборони Нагірного Карабаху" та виведення важкої техніки та озброєнь з цієї території", — йдеться в повідомленні.

Водночас Міноборони Азербайджану підтвердило, що роззброєння вірменських формувань у Карабаху та виведення вірменських військових забезпечуються в координації з російськими "миротворцями". Адміністрація президента Азербайджану Алієва 21 вересня зустрінеться у місті Євлах з представниками вірменського населення Карабаху для обговорення питань реінтеграції.

Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що вірменська сторона не брала участь у підготовці домовленостей між Азербайджаном і "владою" Нагірного Карабаху.

Зазначимо, що напруженість між двома країнами останнім часом знову зростала через Нагірний Карабах, за який вони вели спір з 1991 року. Гірський регіон є міжнародно визнаною частиною Азербайджану, але населений переважно етнічними вірменами. Туди в 2020 році були введені "російські миротворці". У липні Азербайджан встановив новий контрольно-пропускний пункт на шляху до Карабаху, в Лачинському коридорі, що Вірменія назвала грубим порушенням угоди про припинення вогню від 2020 року.

Нагадаємо, президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що наразі країна відновила свою територіальну цілісність. За його словами, за добу проведення спецоперації у Нагірному Карабаху було досягнуто всіх поставлених цілей. Він заявив, що керівництво Вірменії показало політичну компетентність у ситуації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Світ, 20.09.2023 21:58