Міжнародна організація праці: сто років боротьби за соціальну справедливість

10 СІЧНЯ 2019 12:06

8-Часовий робочий день з перервою на обід, два вихідних, оплачувана відпустка, лікарняні. Сьогодні це стандартний «соціальний пакет», запропонований будь-яким роботодавцем. Однак ще сто років тому людям доводилося боротися навіть за базові трудові права. У 1919 році, незабаром після закінчення Першої світової війни, на хвилі соціальних змін була створена Міжнародна організація праці. Її головна мета - забезпечувати гідні умови праці для жінок і чоловіків по всьому світу.

У 1926 році штаб-квартиру МОП в Женеві відкрили трьома ключами, що символізували тристоронню структуру МОП: в організації представлені уряду, роботодавці і працівники.

Перші міжнародні стандарти, які ввела МОП, стосувалися таких питань як тривалість робочого дня, захист вагітних жінок і матерів-годувальниць, мінімальний вік працівників, боротьба з безробіттям, а також нічні зміни.

У повоєнні роки ставало все більш очевидним, що соціальна справедливість - запорука миру: необхідність створення МОП була закріплена в Версальському мирному договорі. Організація, яка виросла «на руїнах» першого глобального конфлікту, продовжувала свою роботу і під час Другої світової війни. Тоді її штаб-квартира була тимчасово перенесена в Канаду.

У травні 1944 року МОП прийняла декларацію про основні принципи і права в сфері праці та механізми їх реалізації, що увійшла в історію як Філадельфійська декларація. Документ закріпив право трудящих проводити збори, об'єднуватися і вести переговори з роботодавцями.

У 1945 році МОП, що існувала як самостійна міжнародна структура, стала частиною системи щойно створеної Організації Об'єднаних Націй. Після війни зазнав істотних змін і склад МОП. Індустріально розвинені країни ставали меншістю в організації, до лав якої вступало все більше країн, що розвиваються.

Крім Філадельфійської, МОП прийняла ще дві найважливіші декларації - про багатонаціональні підприємства і соціальну політику (1977 рік) і про основоположні права і принципах в сфері праці (1998 рік).

У 21-му столітті Міжнародна організація праці розширила свою діяльність, включивши такі напрямки як захист прав корінних народів, людей, які живуть з ВІЛ, мігрантів, а також працівників неформальної сфери зайнятості.

З нагоди свого сторіччя організації запустила нову глобальну кампанію «МОП ближче до людей», покликану привернути увагу міжнародної спільноти до проблем, які безпосередньо впливають на повсякденне життя мільйонів людей, - гендерної дискримінації, безробіття серед молоді, зміни клімату та впровадження у виробництво штучного інтелекту.

Суспільство, 10.01.2019 12:06