На фото Томоко Акане. Джерело: cripo.com.uа

Міжнародний кримінальний суд очолила японка, яка видала ордер на арешт Путіна

У понеділок, 11 березня, Міжнародний кримінальний суд (МКС) очолила японська суддю Томоко Акане. Саме вона видала ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна у березні 2023 року.

Про це повідомила прес-служба МКС.

"Судді Міжнародного кримінального суду на пленарному засіданні обрали суддю Томоко Акане головою суду. Суддя Росаріо Сальваторе Айтала був обраний першим віце-президентом, а суддя Рейне Алапіні-Гансу — другим віце-президентом", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що члени президентства обираються терміном на три роки та набувають чинності негайно. Своєю чергою Акане заявила, що вестиме переговори з країнами, які ще не ратифікували Римський статут.

"Для мене велика честь бути обраним моїми колегами-суддями на посаду президента Міжнародного кримінального суду. У цей складний для суду час потрібне стабільне, спільне та єдине керівництво. Я зосереджуся на сприянні діалогу між органами суду, захистом і представниками потерпілих, а також на зміцненні діалогу з державами-учасницями та державами, які ще не ратифікували Римський статут. Я також приділяю пріоритет безпеці та добробуту персоналу суду", — підкреслила вона.

Зазначається, що президентство, що складається з президента та двох віце-президентів, відіграє ключову роль у забезпеченні стратегічного керівництва МКС загалом.

"Відповідно до Римського статуту, керівного договору МКС, президентство відповідає за належне управління судом, за винятком Офісу прокурора. Президія контролює діяльність Секретаріату та вносить свій внесок у широкий спектр адміністративної політики, що впливає на загальне функціонування суду. Крім того, він здійснює судовий перегляд певних рішень секретаря та укладає угоди про співробітництво в рамках суду з державами та міжнародними організаціями", — пояснили в прес-службі Міжнародного кримінального суду.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт диктатора Володимира Путіна та уповноваженого президента Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

У Міністерстві зовнішніх справ Росії відреагували на видачу Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна. Зокрема, представниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що країна-агресорка не визнає рішення даного органу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.03.2024 18:51