Фото: ДДМУ

Мовний конфлікт у виші Дніпра: викладачка потрапила до реанімації, омбудсмени втрутилися у справу

Днями у медичному університеті Дніпра розгорівся скандал на мовному підґрунті між студенткою та викладачкою. У конфлікт втрутилися уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець і уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. 

Водночас ректорка університету Тетяна Перцева у коментарі "Суспільному" заявила, що через кілька днів після мовного конфлікту викладачка Людмила Новоженіна потрапила до реанімації. Наразі її стан стабілізувався.

"У понеділок, 13 листопада, викладачка прийшла до університету. Вона була ознайомлена зі скаргою, яку написала студентка. Вона повністю заперечувала, була схвильована. 14 листопада вона проводила заняття. Їй дійсно стало зле, піднявся тиск, з'явилися порушення функції головного мозку. Її ушпиталили в реанімацію, був консиліум. Наразі стан стабілізувався, її перевели у палату", — розповіла ректорка.

Посадовиця додала, що в університеті створили комісію, яка з'ясовує обставини інциденту. Прийнято письмову скаргу студентки, письмову версію того, що сталося, від викладачки. Також дев'ять студентів, які були присутні на практичному занятті, підписали лист, де виклали своє бачення.

Реакція Дмитра Лубінця  на мовний конфлікт

Омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що українська — обов'язкова для спілкування у публічних сферах життя. Водночас дискримінація за мовною ознакою  неприпустима.

"Як омбудсмен України, я засуджую дискримінацію учасників освітнього процесу, але й засуджую мову ворожнечі! Безумовно, українська мова  єдина державна мова, яка є обов'язковою для спілкування у публічних сферах суспільного життя. Ця вимога має бути дотримана. Як варто дотримуватися і прав людини, й не може бути допущена дискримінація за будь-якою ознакою чи мова ворожнечі",  зазначив Лубінець.

За словами Лубінця, його представник у Дніпропетровській області відвідав виш і поспілкувався зі студентами, викладачами та керівництвом закладу. Наразі встановлено, що з боку викладачки, можливо, було порушення  й може бути застосоване дисциплінарне стягнення за рішенням комісії щодо неї.

"Зі сторони інших учасників дискусії були прояви мови ворожнечі та цькування до викладачки: ситуація набула такого масового розголосу, що жінку забрала швидка під час занять  і вона зараз у реанімації",  сказав уповноважений з прав людини.

Омбудсмен зазначив, що неповага та дискримінація грають на руку ворогу, тож потрібно бути взаємоввічливими та зберігати обʼєктивність.

Реакція Тараса Кременя

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь наголосив, що українська мова гарантована в закладах освіти, проте він чекатиме офіційної позиції університету.

"Щодо цього факту мені відомо тільки те, що є в соціальних мережах. Але я хочу дочекатися офіційної позиції університету. Ми це обговоримо і з ректором, і з міністром освіти та науки  і якщо такі факти підтвердяться, вживатиму законних заходів реагування", – сказав захисник державної мови.

Уповноважений нагадав, що на території закладів освіти у спілкуванні має використовуватись українська мова, й наголосив на тому, що нині працює понад 30 студентських мовних омбудсменів, які захищають мовні права. Додав, що нині українці впевненіше захищають свої норми у цьому питанні й частіше реагують на порушення.

Нагадаємо, мовний конфлікт у Дніпрі розгорівся 12 листопада. Тоді викладачка державного медичного університету (ДДМУ) на практичному занятті нібито вимагала від студентки відповідати російською мовою. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 15.11.2023 22:30