Фото: "Вечірній Київ"

Може нашкодити енергосистемі: українців просять не долучатися до "Години Землі"

В"Укренерго" закликали українців ігнорувати прохання долучитися до "Години Землі". Різке масове вимкнення світла не лише не сприяє економії електроенергії, а й може дуже нашкодити енергосистемі.

Про це йдеться в повідомленні "Укренерго" в Telegram.

Енергетики пояснили, у чому шкідливість акції.

"Як ми постійно нагадуємо, кількість виробленої електроенергії в кожен момент часу має відповідати кількості спожитої — це закон фізики. Одночасне вимкнення світла — це короткочасне зниження споживання. Якщо цю акцію підтримає багато людей,  особливо у великих обласних центрах, це може призвести до профіциту потужності в окремих регіонах", — пише "Укренерго".

Для забезпечення балансу енергосистеми диспетчер буде змушений різко знижувати потужність генерації, відключати працюючі енергоблоки.

"Це погано навіть у мирний час, а зараз українські електростанції, як і мережі, зазнали значних пошкоджень від ударів росії. Різке виключення, а потім включення  — коли “Година Землі” завершиться — це зайве навантаження, яке не на користь надійності енергосистеми. Найкращим внеском кожного буде щоденне ощадливе використання електроенергії у пікові ранкові та вечірні години, щоб зменшити нерівномірність споживання електроенергії упродовж доби", — йдеться в повідомленні.

В "Укренерго" зазначають, що до екоініціатив долучитися кожен може щоденно, розумно користуючись електроенергією.

Що відомо про ініціативу "Година Землі"

Щорічно, в кінці березня, на планеті проходить акція — "Година Землі". Вона стартувала в австралійському Сіднеї в 2007 році. Її придумали Всесвітній фонд захисту дикої природи і таблоїд The Sydney Morning Herald. Метою було привернути увагу людей до неконтрольованих витрат ресурсів планети. 

Нагадаємо, у п’ятницю, 24 березня, Кабінет міністрів подовжив спеціальний період із пільговими цінами на електроенергію. Мораторій на зміну тарифу триватиме ще на місяць — до 30 квітня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.03.2023 14:52