Фото: legalaid.gov.ua

Тариф на електроенергію суттєво зросте: скільки українцям доведеться платити

Плата за електроенергію може суттєво зрости для споживачів в Україні. Найрадикальніша з концепцій лібералізації сфери енергетики передбачає встановлення повністю ринкових цін.

Таку заяву зробив радник прем’єр-міністра України Юрій Бойко в інтерв'ю "Апострофу".

Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, тимчасово обмежила зростання тарифів на "світло". Проте в уряді розглядається встановлення повністю ринкових цін.

Існують різноманітні графіки підвищення цін з метою пом'якшення економічних наслідків для споживачів.

Швидше за все, навесні одну з цих стратегій доведеться затвердити, інакше кризу в енергетиці подолати не вдасться.

"І чим радикальніший варіант буде прийнятий, тим швидше в ринок прийдуть інвестиції", — припускає Юрій Бойко.

Він визнає, що такі заходи можуть спричинити невдоволення у споживачів, які завжди нервово реагують на підвищення тарифів, проте, за його словами, адресні монетарні субсидії для незахищених верств населення здатні повністю нівелювати соціальну напругу.

"Сьогодні тариф для побутових споживачів приблизно в чотири рази нижчий від реальної ціни енергії. І, підтримуючи цей тариф, держава дотує кожну кіловат-годину незалежно від рівня доходів усіх споживачів. Сьогодні на такі дотації йде вже понад 140 мільярдів гривень на рік", — розповів він.

Причому, зазначив радник прем'єра, оскільки заможні громадяни зазвичай споживають більше енергії, виходить, що вони отримують більше державної допомоги.

І якщо замінити поточну систему субсидування всіх споживачів на весь обсяг спожитої енергії цільовою допомогою незахищеним верствам населення, за оцінками 2021 року, на субсидії доведеться витратити близько 40 мільярдів гривень.

"Така стратегія обійдеться платникам податків дешевше, і при цьому дозволить захистити громадян з низькими рівнями доходу. А ті, хто може платити за енергію, це робитимуть", — розповів Юрій Бойко.

Нагадаємо, мешканці столиці, у яких накопичився борг за житлово-комунальні послуги, можуть оформити договір про його реструктуризацію. Це важливо насамперед для призначення субсидії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 21.02.2023 21:04