Фото: Pixabay

На Сонці сталося потужне виверження темної плазми: як це може вплинути на нашу планету

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору зафіксувало виверження темної плазми на Сонці. Ця подія може вплинути на роботу радіозв'язку на Землі.

Як повідомляє Daily Mail, "холодний" сонячний спалах, температура якого сягає 200 000°C, може призвести до "коливань в електромережі".

У п'ятницю, 26 липня, цей спалах досягне Землі та може порушити радіозв’язок, авіаційний зв’язок та роботу супутників. Так звані "холодні" сонячні спалахи, які були предметом серйозних досліджень астрофізиків лише в останнє десятиліття, виявляються не меншими за мікрохвильовим випромінюванням, ніж "теплі" сонячні спалахи, температура яких становить 80 000°C. Ці спалахи з нижчою температурою спричиняють вищі пікові частоти гіросинхротронного випромінювання.

Вчені попереджують, що існує 60% ймовірності збільшення сонячних спалахів середнього рівня протягом наступних 24 годин, а також 15-відсоткова ймовірність потужнішого спалаху класу X, який може спровокувати відключення радіозв’язку в усьому світі. Зазначається, що за ступенем інтенсивності сонячні спалахи поділяють на чотири категорії, позначені літерами: спалахи класу X є найінтенсивнішими, за ними йдуть спалахи M, C і найслабші спалахи B.

Водночас лише спалахи X і M випромінюють достатньо потужну енергію, щоб вплинути на Землю, де їхні електромагнітні імпульси можуть викликати збої в електро та радіокомунікаціях. Астрофізик Смітсонівського інституту д-р Джонатан Макдауелл зазначав, що Сонце ще не досягло свого "піку", адже він настане в розпал літа наступного року — у липні 2025.

"Ми легко можемо отримати набагато сильніші шторми протягом наступного року чи двох", — попередив вчений.

Нагадаємо, раніше IFL Science повідомляло, що науковці винайшли спосіб передбачати сонячні бурі ще до того, як вони починаються. У майбутньому це може допомогти запобігати пошкодженням техніки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 24.07.2024 07:23