Фото: ілюстративне. Джерело: соцмережі

Науковці винайшли спосіб, як передбачити початок сонячної бурі

Дослідники винайшли спосіб передбачати сонячні бурі ще до того, як вони починаються. У майбутньому це може допомогти запобігати пошкодженням техніки.

Над методом передбачення сонячних бур працювали дослідники з британського Університету Аберіствіта. Зокрема, науковці займались вивченням викидів магнітного поля і плазми Сонця та їхнього впливу на інтенсивність сонячної бурі, повідомляє IFL Science.

Зазначається, що ця плазма складається із заряджених частинок. Потрапляючи на Землю, вони "зіштовхуються" з магнітосферою планети й у такий спосіб можуть спричинити геомагнітні бурі. Такі космічні явища можуть вивести з ладу супутники та іншу техніку.

Водночас ключове значення для прогнозування інтенсивності сонячної бурі має швидкість коронального викиду маси після того, як його частинки вивергаються на Сонці. Наразі вчені знайшли спосіб передбачити швидкість коронального викиду маси ще до виверження.

"Існують способи вивчати корональні викиди маси ще до того, як вони "вибухають" на Сонці. Це можна зробити, досліджуючи еволюцію їхньої вихідної області", — наголосила дослідниця та фізик Харшіта Ганді.

Вчена спільно зі своєю командою займалась вивченням зон на Сонці, де "народжується" корональний викид маси. Дослідники виміряли властивості цієї області до, під час і після виверження. Також вони змогли оцінити параметр "критичної висоти". Вище неї магнітне поле стає нестабільним і може призвести до викиду CME. Ця висота пов'язана зі швидкістю. Якщо виміряти її, то можна розрахувати їхню ймовірну швидкість. 

"Чим вищою є критична висота в короні в активній області, то можна очікувати більшої швидкості коронального викиду маси", — додала Ганді.

Видання додає, що вчені по всьому світу постійно спостерігають за Сонцем. Це потрібно для відстежування корональних викидів маси та інших сонячних явищ. Завдяки цьому можна оцінити їхню висоту та швидкість, що дозволяє передбачити потенційну небезпеку, яку вони несуть. Для покращення точності прогнозів команда планує додати ще один параметр — напруженість магнітного поля. 

"Проведене дослідження розширює знання про Сонце, а також покращує можливості прогнозування космічної погоди", — наголошує видання.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що науковці виявили одразу кілька супутників Юпітера та Сатурна, на яких, імовірно, є рідка вода. Відтак, на думку вчених, там є можливість життя.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 23.07.2024 03:26