Фото: Pixabay

Вчені пояснили, чому їжа у космосі має інший смак

Австралійські науковці з'ясували, чому їжа в космосі змінює свій смак. Так, згідно з новими даними, умови мікрогравітації перетворюють звичні для людей страви на справжню лотерею смаків, ускладнюючи підтримку необхідного для здоров'я раціону.

Як повідомляє Institute of Food Scince Technology, дослідники з Мельбурнського королівського технологічного інституту виявили, що справа не лише в невагомості.

У дослідженні взяли участь 54 дорослих у віці 18–39 років, які не страждали від заколисування та/або запаморочення, адже в ході дослідження науковці використали технології віртуальної реальності для симуляції умов, які є на Міжнародній космічній станції. Вчені з'ясували, що стрес ізоляції, який переживають космонавти, має властивість посилювати персональну чутливість до певних ароматичних сполук.

Учасники експерименту оцінювали інтенсивність різних ароматів у звичайних земних умовах та в умовах віртуальної реальності. Згідно з результатами дослідження, аромати ванілі та мигдалю, які містять бензойний альдегід, сприймали інтенсивніше у стресових умовах, тоді як цитрусовий аромат залишався незмінним.

"Це дослідження відкриває нові напрямки у вивченні впливу стресу та ізоляції на сприйняття смаку та запаху. Воно може мати значення не лише для космічних місій, а й для інших ситуацій, пов’язаних з ізоляцією та обмеженим простором", — наголошують автори дослідження.

Водночас таке дослідження — не лише крок до розуміння гастрономічних пригод космонавтів, а й важливий внесок у вивчення людського організму, який потрапляє в екстремальні умови. Результати цього дослідження наближають людство до нових технологій та підходів, які зроблять життя у космосі смачнішим та здоровішим.

Нагадаємо, вчені вважають, що людство до цього часу не зустріло інопланетян через те, що у космосі або дуже мало позаземних цивілізацій, або Всесвіт перенаселений. Загалом у Всесвіті існує трильйон галактик, що ще більше ускладнює пошук позаземного життя.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 21.07.2024 04:18