Фото: uainfo

На $15,6 млрд: МВФ схвалив програму фінансування для України

Міжнародний валютний фонд схвалив нову програму розширеного фінансування EFF для України в розмірі 15,6 млрд доларів.

Про це повідомило видання Bloomberg.

За даними видання, МВФ остаточно схвалив першу в історії позику установи для країни, яка перебуває у стані війни.

Зазначається, що виконавча рада МВФ схвалила чотирирічний пакет фінансування Україні на 15,6 мільярда доларів. Ця позика є найбільшою для нашої країни із початку повномасштабної війни РФ у лютому 2022 року.

"Група кредиторів України підтримала безпрецедентну угоду, яка вимагала від МВФ зміни правил кредитування, запевнивши, що вони продовжать мораторій на погашення боргу на час дії програми", – сказано в повідомленні.

Відтак, програма фінансування України складатиметься з двох етапів. Під час першого, який триватиме 12-18 місяців, Київ вживатиме заходів щодо зміцнення фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності, включно зі скасуванням монетарного фінансування. При цьому уточнюється, що рішення Виконавчої ради дозволяє виплатити в негайному порядку близько 2,7 млрд доларів.

Під час другого етапу України перейде до більш масштабних реформ для зміцнення макроекономічної стабільності та підтримки відновлення та реконструкції країни.

Кредиторами виступають Канада, Франція, Німеччина, Японія, Велика Британія та США.

Президент Володимир Зеленський висловив подяку Міжнародному валютному фонду та його очільниці Крісталіні Георгієвій за схвалення нової чотирирічної програми підтримки України.

"Дякую МВФ та Крісталіні Георгієвій за затвердження нової чотирирічної програми підтримки України на загальну суму 15,6 млрд доларів", — зазначив він.

Як зауважив гарант, це важлива допомога в боротьбі України з російською агресією.

"Разом підтримуємо українську економіку та рухаємося вперед до перемоги", — наголосив Зеленський.

Нагадаємо, 22 березня повідомлялося, що представники української влади та експерти Міжнародного валютного фонду на робочому рівні домовилися про 48-місячну програму розширеного фінансування. Угода передбачає фінансування для України в розмірі 15,6 млрд доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 31.03.2023 21:36