Фото: Служба безпеки України

На Буковині викрили масштабну схему ухилення від мобілізації: серед підозрюваних — медпрацівники

Служба безпеки України (СБУ) викрила групу посадовців трьох чернівецьких медичних закладів та військово-лікарської комісії, які за гроші допомагали чоловікам призовного віку ухилитися від мобілізації в часі воєнного стану.

Про це повідомляє прес-служба управління СБУ в Чернівецькій області.

Зазначається, що правопорушники налагодили схему видачі фіктивних медичних довідок щодо наявності у чоловіків психічних захворювань, госпіталізацій та виписок про проведене лікування. Далі на підставі цих документів "ухилянтів" знімали з військового обліку у зв’язку із непридатністю до військової служби. Така послуга коштувала псевдопацієнтам шість тисяч доларів з особи.

За інформацією слідства, зловмисники протягом листопада 2023-січня 2024 року встигли "заробили" на таких оборудках понад 115 тисяч гривень.

Під час обшуків за адресами проживання, місцями роботи та у транспортних засобах фігурантів правоохоронці вилучили кошти, імовірно передані раніше у якості хабарів, чорнові записи, медичні справи та інші матеріали, що підтверджують протиправну діяльність фігурантів.

Наразі правоохоронці затримали одного з організаторів схеми під час передачі чергової частини неправомірної вигоди в розмірі 31 тисячі гривень. Йому повідомлено про підозру за ст. 4 ст. 27 і ч.3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, Служба безпеки України ліквідувала три нові схеми ухилянтів у різних регіонах нашої держави. Серед організаторів виявився колишній радник глави адміністрації Віктора Януковича.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 29.01.2024 14:07